Des del 15 de desembre, l’empresa VCN Biosciences, creada per investigadors del nostre campus i dedicada al desenvolupament d’adenovirus oncolítics, està instal·lada a l’espai Bioincubadora 1 del Biopol (edifici modul·lar).

És la primera empresa privada que s’ha ubicat en aquesta plataforma, que ofereix a les empreses el valor afegit d’un entorn amb dos grans hospitals, un institut de recerca i un campus universitari.

VCN Biosciences, primera empresa del campus de Bellvitge a instal·lar-se a la Bioincubadora del Biopol

VCN Biosciences, fundada pel Dr. Manel Cascalló, el Dr. Gabriel Capellá i el Dr. Ramon Alemany, és una spin-off sorgida del grup de viroteràpia de l’Institut Català d’Oncologia. Recentment ha guanyat el primer premi de la convocatòria BioEmprendedor XXI, impulsada per La Caixa, Barcelona Activa, Biocat, Fundación Genoma España i la Cambra de Comerç.

Tot i que la possibilitat d’utilitzar virus per combatre el càncer es coneix i s’investiga des del 1912, no ha estat fins fa pocs anys, amb l’adveniment de la tecnologia que permet manipular el genoma viral, que ha conegut un impuls important i ha produït els primers resultats esperançadors.

Pel seu caràcter molt selectiu, els adenovirus oncolítics poden ser administrats per via sistèmica, un fet especialment rellevant per al tractament del càncer disseminat. A més, al contrari del que succeeix amb la quimioteràpia, la seva capacitat per autoamplificar-se en les cèl·lules tumorals permet que la seva efectivitat s’incrementi amb el temps. Tot això els converteix en una alternativa prometedora en el tractament de tumors refractaris.

La investigació de VCN Biosciences se centra en aquests moments en l’adenovirus VCN-01, un microorganisme que treballs previs han demostrat que frena el creixement tumoral i que ha donat també un bon perfil toxicològic en estudis preclínics amb animals. L’empresa planeja posar en marxa un programa clínic amb aquest virus en càncer pancreàtic amb administració intravenosa i en tumors de cap i coll amb administració intratumoral.

Març de 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email