Una valoració geriàtrica completa de les persones de més edat ajuda a predir la mortalitat

Especialistes de l’Hospital Universitari de Bellvitge i el CAP El Pla de Sant Feliu de Llobregat han publicat a la revista Rejuvenation Research l’article Utility of geriatric assessment to predict mortality in the oldest old. The Octabaix study: three-year follow-up. L’estudi avalua els factors relacionats amb la mortalitat als tres anys d’inici de seguiment en la cohort Octabaix, composada per 328 persones que viuen al Baix Llobregat i que tenien 85 anys en el moment de l’avaluació inicial.

L’estudi demostra la importància de disposar d’una completa valoració geriàtrica en les persones de més edat. Les variables independentment associades a un major risc de mortalitat determinades en aquest estudi han estat: una menor capacitat per realitzar activitats instrumentals de la vida diària (parlar per telèfon, cuinar, posar rentadores…) i prendre un nombre més gran de fàrmacs de manera crònica.

L’article és fruit de la col·laboració entre metges d’atenció primària, en aquest cas liderats per la Dra. Assumpta Ferrer, del CAP El Pla de Sant Feliu de Llobregat, ànima de l’estudi, i, per part de l’Hospital Universitari de Bellvitge, els Drs. Formiga, Chivite i Montero, del Programa de Geriatria del Servei de Medicina Interna.

Aquesta col·laboració amb l’Atenció Primària va començar ja fa anys amb l’estudi Nonasantfeliu, que incloïa els nonagenaris del poble de Sant Feliu de Llobregat. Aquest estudi va generar més de 20 articles científics, comunicacions a congressos, i una ponència especial al darrer Congrés Europeu de Geriatria a Brussel·les a càrrec del Dr. Formiga. Com a continuació del Nonasantfeliu, l’actual estudi Octabaix ha ampliat fins a 7 el nombre de centres d’atenció primària del Baix Llobregat participants, i, a data d’avui, ja també te més de 20 publicacions consultables a Pubmed i diversos subestudis en marxa.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email