Una tècnica clàssica d’amputació abdominoperineal per càncer de recte distal dóna resultats similars a una ressecció més agressiva

L’amputació abdominoperineal (APE) per càncer de recte distal realitzada per abordatge clàssic dóna resultats similars als d’una tècnica, descrita recentment, consistent en una ressecció encara més estesa i agressiva del recte-anus (ELAPE). Així ho demostra l’estudi “Multicentre propensity score-matched analysis of conventional versus extended abdominoperineal excision for low rectal cancer”, publicat a British Journal of Surgery.
La investigació demostra que una tècnica clàssica d’amputació abdominoperineal, realitzada correctament per cirurgians adequadament formats i seguint tots els criteris oncològics establerts, pot donar resultats satisfactoris sense necessitat de recórrer a una intervenció molt més agressiva per la seva extensa ressecció. Ambdues tècniques presenten resultats oncològics i postoperatoris similars.
L’estudi ha estat realitzat en serveis de Cirurgia General i Digestiva amb unitats especialitzades en coloproctologia i amb experiència en cirurgia del càncer de recte de tot l’Estat espanyol. N’han estat els investigadors principals el Dr. Héctor Ortiz, de l’Hospital de Navarra y Virgen del Camino (coordinador del projecte), i el Dr. Sebastiano Biondo, de l’Hospital Universitari de Bellvitge.
Durant la investigació, es van estudiar un total de 1.909 pacients consecutius, introduïts de forma prospectiva en el registre nacional de càncer de recte entre 2008 i 2013, tots els quals van ser sotmesos a APE o ELAPE. Es van avaluar els resultats oncològics postoperatoris dels dos tipus d’abordatge quirúrgic en termes de qualitat de la peça quirúrgica (ressecció completa sense perforació del tumor, marges lliures de tumor, nombre de ganglis extrets…)

Per veure l’abstract de l’article, cliqueu aquí.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email