• Una innovadora tècnica quirúrgica de tiroide permet l’alta del pacient el mateix dia

    L’hospital tracta el 60% de pacients amb lesió de tiroide de manera ambulatòria amb una taxa de complicacions menor a l’1%.

  • L’Hospital Universitari de Bellvitge és el primer a Catalunya i dels pocs a Espanya que realitza hemitiroidectomies de manera ambulatòria ja que disposa d’un equip experimentat de cirurgians especialitzats en tiroide.
  • Nous dispositius permeten tractar amb major eficàcia i seguretat lesions tiroïdals de manera mínimament invasiva.
  • La rapidesa de la cirurgia i la poca cicatriu fan augmentar la sensació de millora del malalt.

Les millores en l’organització dels hospitals, en el desenvolupament de noves tècniques quirúrgiques i en els procediments anestèsics  estan fent possible la implantació de cirurgia ambulatòria en el tractament de diferents malalties. Així ha succeït en el tractament de nòduls tiroïdals benignes, en els quals s’ha constatat que es poden operar de manera ambulatòria en un alt nombre de casos, i aconseguir resultats òptims, a més d’evitar l’ingrés del pacient a l’hospital amb els traumes que això comporta.

El 60% dels pacients amb lesions de tiroide que visiten l’Hospital Universitari de Bellvitge, als quals és necessari extreure la meitat de la tiroide, són operats de manera ambulatòria i poden tornar al seu domicili després d’estar al voltant de sis hores en observació. La taxa de complicacions d’aquests malalts adequadament seleccionats és menor a l’1%, generalment a causa d’una hemorràgia produïda durant les primeres hores després de la intervenció. “L’èxit del tractament ambulatori recau fonamentalment en la realització d’una bona valoració preoperatòria del pacient per a poder fer una selecció adequada dels candidats. Així mateix, es necessita una unitat multidisciplinària on cirurgians, anestesistes i infermeres es coordinin de manera òptima i, a més, que l’equip de cirurgians estigui especialitzat i tingui una llarga experiència en el tractament de tiroides”, assegura el Dr. Pablo Moreno, cap de secció de la Unitat de Cirurgia Endocrina de l’Hospital Universitari de Bellvitge, hospital pioner a Catalunya i dels pocs a Espanya que realitza hemitiroidectomies de manera ambulatòria de forma rutinària.

En aquest sentit, els nous dispositius incorporats en l’hospital han facilitat la realització d’aquest tipus de cirurgia ambulatòria en malalts de tiroide. Aparells com el ‘bisturí harmònic’ o lents de magnificació permeten tractar amb major eficàcia i seguretat les lesions tiroïdals de manera mínimament invasiva. “Amb les noves lents de magnificació del camp visual podem veure amb més precisió els petits punts d’hemorràgia que es poden ocasionar”, explica el Dr. Moreno. Les hemorràgies són un factor de risc en el tractament dels nòduls tiroïdals, encara que aquestes cada cop es produeixen amb menys freqüència gràcies a la sofisticació de la tecnologia i l’expertesa del cirurgià. A l’hospital, de 250 pacients operats de manera ambulatòria, cap ha patit aquest tipus de complicació.

Un dels grans avantatges de practicar cirurgia ambulatòria en el tractament de lesions tiroïdals és la poca alteració que aquesta suposa en la vida dels malalts. La rapidesa de la intervenció i del postoperatori incideixen de manera favorable en la percepció del pacient, que associa la tornada al domicili en el mateix dia amb el fet d’haver-se realitzat una operació menys greu, cosa que el fa tenir una millor predisposició alhora d’afrontar la recuperació. Malgrat que la grandària de la incisió no és un factor determinant per a l’ambulatorització del malalt, el fet que aquesta tècnica és mínimament invasiva permet que les incisions siguin de 2-3 centímetres, amb una cicatriu poc dolorosa que crea al pacient una millor sensació de benestar amb un grau de satisfacció molt elevat.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email