Marta Cano, Mikel Urretavizcaya, Carles Soriano i Josep Manuel Menchón, autors de l'estudi

Marta Cano, Mikel Urretavizcaya, Carles Soriano i Josep Manuel Menchón, autors de l'estudi

La teràpia electroconvulsiva provoca un augment de substància grisa en àrees cerebrals relacionades amb la malaltia

Bellvitge és referent estatal en una tècnica que ha tingut mala fama però és altament efectiva, aplicada en condicions de seguretat del pacient

Un estudi del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge publicat a la prestigiosa revista Translational Psychiatry ha estat el primer a caracteritzar amb diferents tècniques de neuroimatge els canvis que provoca a nivell cerebral la teràpia electroconvulsiva (teràpia per electroxocs) en malalts amb depressió resistent.

La teràpia electroconvulsiva (TEC) consisteix a induir activitat neuronal generalitzada al pacient mitjançant l’electricitat. S’aplica amb l’ús d’anestèsia i sota un estricte control mèdic, i s’indica per tractar diversos trastorns, el principal dels quals és la depressió resistent a altres teràpies. Tot i la fama negativa que l’ha acompanyat, amb els actuals protocols d’anestèsia i control del pacient és un tractament eficaç i segur que cada vegada s’administra en més centres i de forma més estandarditzada. A Catalunya, es tracten amb electroxocs prop d’un miler de persones cada any, i s’aconsegueix una millora clínica en un 75% de casos.

La tècnica és, doncs, altament eficaç, però encara no es coneixen prou bé els mecanismes que l’expliquen. Per aquest motiu, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha analitzat els canvis progressius que la TEC provoca en el cervell. L’estudi s’ha fet en quatre moments diferents del tractament, combinant una ressonància magnètica estructural amb l’estudi del metabolisme cerebral mitjançant la tècnica d’espectroscòpia per ressonància magnètica.

S’ha detectat un augment significatiu de la substància grisa en determinades àrees del cervell (hipocamp, amígdala i escorça para¬hipocampal bilateral) localitzades al lòbul temporal medial. Aquestes àrees estan implicades en l’aparició dels símptomes de la depressió i s’ha observat que, quan s’incrementa la substància grisa en aquests punts, milloren els símptomes depressius.

També s’ha constatat una disminució de la concentració del metabòlit N-acetil-aspartat associada a l’augment de volum de l’hipocamp, fet que pot explicar alguns efectes secundaris cognitius, com ara alteracions de la memòria, que en ocasions la TEC provoca durant un temps limitat.

El Dr. Mikel Urretavizcaya, coordinador de la Unitat de Teràpia Electroconvulsiva del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge, afirma que “tot i l’estigma que l’ha perseguit, no hi ha dubte que la teràpia electroconvulsiva és una tècnica eficaç si la indicació és correcta”. Segons ell, aquesta investigació científica permet suggerir que la TEC “ocasiona un mecanisme neurobiològic complex que implica diferents regions cerebrals i explica tant les seves conseqüències beneficioses com alguns efectes secundaris”.

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat des de fa anys un centre referent en teràpia electroconvulsiva. L’any passat va portar a terme més d’un miler de sessions a 72 pacients, 35 dels quals ingressats i la resta en règim ambulatori. També va ser pioner a organitzar un curs sobre aquesta tècnica, que encara se celebra dues vegades a l’any, i en el qual es formen especialistes de tot Espanya i internacionals.

23 de febrer de 2017

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email