Un estudi coordinat per Manel Esteller, investigador ICREA de l’IDIBELL, ha descobert una substància que inhibeix el creixement del càncer mitjançant l’activació de l’anomenat genoma fosc (o ADN no-codificant) i de les molècules de microARN. L’estudi es publica aquesta setmana en la prestigiosa revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Un estudi coordinat pel Dr. Manel Esteller, investigador ICREA de l'IDIBELL, descobreix una substància que inhibeix el càncer

Les cèl·lules del cos humà posseeixen un genoma (el conjunt del nostre ADN) que codifica les nostres proteïnes, com la queratina de la pell o l’hemoglobina de la sang. Aquest genoma amb ADN codificant només representa el 5 % del nostre material genètic. El 95 % restant es coneix com a genoma fosc o ADN no-codificant i la seva funció és en bona part desconeguda. Una part d’aquest ADN produeix unes petites molècules anomenades microARN encarregades d’activar o desactivar els gens. En els darrers anys, s’ha demostrat que les alteracions en aquestes molècules estan relacionades amb la formació de tumors.

Els investigadors han demostrat que la petita molècula enoxacina, utilitzada en compostos antibacterians, s’uneix a la proteïna que construeix el microARN i estimula la seva activitat inhibidora del creixement del tumor. S’ha comprovat tant en cèl·lules de laboratori com en models experimentals animals, i ara s’haurà d’estudiar el seu funcionament en humans.

Esteller ha afegit que “tot i que pugui no arribar a aprovar-se l’ús d’aquesta molècula en tractaments oncològics, la troballa obre la porta al disseny de nous fàrmacs que tinguin com a diana terapèutica els microARN. Mostrem a la indústria farmacèutica una nova direcció cap a on dirigir els seus esforços en la teràpia antitumoral”.

Març 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email