Un correcte processat del líquid cefaloraquidi és fonamental en el diagnòstic i seguiment de la carcinomatosi meníngia

Tècnics del Servei d’Anatomia Patològica van obtenir l’Accèssit Ecogen a la comunicació oral durant les “II Jornadas Científicas de Técnicos Superiores Sanitarios”, celebrades del 14 i 15 de juny a Tarragona. María Elisa López Búa, Alba Lasheras, Sara Márquez i Jessica Escoriza van obtenir el guardó per la comunicació titulada “Importancia del Procesado del Líquido Cefalorraquídeo en el diagnóstico y seguimiento de la Carcinomatosis Meníngea del Hospital Universitari de Bellvitge”.

La carcinomatosi meníngia és una complicació metastàtica amb molt mal pronòstic i molt baixa supervivència, que es dóna amb més freqüència en tumors del pulmó i mama. Durant tot el procés de diagnòstic, tractament i seguiment d’aquesta malaltia, l’estudi citològic del líquid cefaloraquidi que es processa en anatomia patològica és la prova de referència. Un correcte processament de la totalitat de la mostra i una correcta valoració de la microscopia influirà de manera directa en el tractament amb quimioteràpia intratecal i en el pronòstic de la malaltia.

De les 503 mostres rebudes en el període 2010-2013, l’estudi se centra en les de 28 pacients amb diagnòstic de càncer de mama, a les qual es van realitzar puncions lumbars per sospita de carcinoma o per a control del tractament amb quimioteràpia intratecal. Es van processar un total de 111 casos, dels quals el 2,7% van ser acel·lulars benignes. Es van diagnosticar d’atípia el 1,8%. Es van donar com benignes el 59,45%. Un 3,6% van resultar suggestius d’adenocarcinoma i al 32,43% es va realitzar un diagnòstic de compatibilitat amb adenocarcinoma.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email