Un moment de la intervenció amb el robot Da Vinci que els assistents al curs han pogut seguir en directe

Destacats especialistes nacionals e internacionals en cirurgia colorectal es reuneixen avui a l’Hospital Universitari de Bellvitge en la primera de les sessions del “Quart Curs d’Actualització i Formació en Cirurgia Colorectal”, que se celebra fins al 21 d’octubre a Barcelona.

En el transcurs de la jornada estan previstes sis intervencions en directe que permetran mostrar als assistents les tècniques més innovadores en coloproctologia. Aquest matí s’ha fet una resecció anterior de recte amb el nou Da Vinci Xi, un sistema robotitzat d’última generació que practica una cirurgia mínimament invasiva gràcies a uns braços articulats controlats des d’una consola. El nou model del Da Vinci, instal•lat recentment a l’Hospital Universitari de Bellvitge, permet col•locar l’endoscopi en qualsevol dels braços, de manera que es guanya més capacitat de maniobra i s’obre la porta a nous avantatges quirúrgics per tractar el càncer de recte.

Aquest matí també s’ha fet una resecció de sigma (zona del colon més propera al recte) per via laparoscòpica amb verd d’indocianina, un colorant amb propietats fluorescents que s’activa en presència de rajos infrarojos invisibles. El Dr. Sebastiano Biondo, cap del Servei de Cirurgia General Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge i autor d’aquesta cirurgia, ha explicat que amb aquesta tècnica es guanya més precisió en la vascularització del colon i es redueixen els riscos d’isquèmia.

D’altra banda, aquesta tarda s’usarà una tècnica anomenada Sphinkeeper per a la solució de problemes d’incontinència fecal. Es tracta d’una evolució de la tècnica Gatekeeper, presentada en aquest mateix curs l’any 2014. Aquesta tecnologia consisteix a implementar petites pròtesis que permeten solucionar de forma definitiva i poc invasiva un problema que abans s’abordava amb tractament farmacològic i rehabilitació. Es calcula que la incontinència fecal lleu o moderada afecta aproximadament a un 5% de la població espanyola.

També aquesta tarda, el Dr Eloy Espín, cap de la Unitat de Cirurgia Colorectal del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, realitzarà una intervenció mínimament invasiva sobre prolapse rectal i el Dr. Sebastiano Biondo operarà un pacient amb fístula anal utilitzant un nou tap de material biològic.

El “Quart Curs d’Actualització i Formació en Cirurgia Colorectal”, dirigit pel Dr. Sebastiano Biondo i el Dr. Eloy Espín, compta amb la presència de ponents de gran prestigi internacional com Paul A. Lehur (França), Roman O’Connell (Irlanda), Yves Panis (França), Carlo Ratto (Itàlia) o Jean Jacques Tuech (França), entre d’altres. Hi assisteixen un centenar de cirurgians i metges interns residents d’arreu de l’Estat. La sessió d’aquest dimecres s’ha fet a Bellvitge per poder comptar amb retransmissions de cirurgia en directe. Dijous i divendres el curs continua a l’Hotel Avenida Place de Barcelona.

El Dr. Sebastiano Biondo destaca que l’objectiu del curs “és tractar els temes més controvertits i innovadors de l’especialitat amb un enfocament diferent de l’habitual, molt més orientat cap a la cirurgia en directe i a la discussió pràctica dels casos”.

19 d’octubre de 2016

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email