Un 1% de soques aïllades d’Staphylococcus auerus resistent a meticil·lina pertanyen al tipus clonal d'origen animal ST398-MRSA

Un 1% de les soques d’Staphylococcus aureus resistent a meticil·lina (MRSA) aïllades a l’Hospital de Bellvitge del 2000 al 2011 pertanyen al tipus clonal d’origen animal ST398-MRSA, segons les conclusions de l’article Prevalence and Molecular Characterization of Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus ST398 Resistant to Tetracycline at a Spanish Hospital over 12 Years, publicat a la revistaPLoS ONE per la Dra. Mariana Camoez, el Dr. Josep M. Sierra, el Dr. Miquel Pujol, la Sra. Ana Hornero, el Dr. Rogelio Martin i la Dra. M. Angeles Domínguez.

La disseminació de patògens animals a l’home no té lloc només amb els virus, també bacteris que colonitzen o causen infeccions als animals poden colonitzar o infectar humans. Aquest és el cas del genotip ST398-MRSA, típicament associat al bestiar porcí.

A l’Hospital de Bellvitge, s’ha revisat retrospectivament la incidència d’aquestes soques des de l’any 2000 fins al 2011: entre 3.300 aïllaments d’MRSA estudiats, 33 pacients pertanyien al tipus clonal ST398-MRSA. La majoria es van diagnosticar al període 2009-2011. 23 pacients portaven aquesta soca colonitzant les fosses nasals i la seva troballa va ser casual en el context de la vigilància hospitalària per la colonització nasal per MRSA. Els 10 pacients restants mostraven infecció per soques de ST398-MRSA i, en dos casos, la infecció associada va comportar bacterièmia o risc greu. El càncer va ser la malaltia de base més freqüent entre els pacients estudiats.

La meitat dels aïllaments (49%) mostraven resistència a tres o més grups d’antibiòtics, a més de resistència a la meticil·lina. El percentatge de resistència a ciprofloxacina va ser alt (67%) tenint en compte la baixa resistència a aquest antibiòtic exhibida per altres clons d’MRSA comunitaris. Aquest fet té a veure amb l’ús veterinari de quinolones al nostre país, no només utilitzades per al tractament antibiòtic del bestiar sinó també com a agents per fomentar el creixement dels animals.

Podeu accedir a l’article clicant aquí.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email