Rotació externa al Spine Center de la Universitat de Califòrnia San Francisco

El Dr. Iago Garreta Català, resident de 5è any de l’especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va realitzar una estada de tres mesos al Spine Center, University of California, San Francisco (UCSF), als Estats Units. L’Spine Center és la unitat de columna de l’UCSF Medical Center. És un hospital de 600 llits, on s’atenen més de 10.000 pacients a l’any. Està considerat entre els deu millors del món, segons el U.S. News & World Report.

El Centre de Columna de la Universitat de Califòrnia a San Francisco és un dels més avançats del món quant a recerca en patologia de raquis, així com en el maneig dels pacients. S’hi realitzen una mitjana de 20 cirurgies de tot tipus de complexitat cada setmana. Cal destacar que els traumatòlegs i neurocirurgians comparteixen les consultes externes i operen junts els casos més difícils.

Els objectius de l’estada eren observar el maneig que els professionals d’aquest centre capdavanter fan dels pacients amb patologia de la columna vertebral. Més concretament, els punts de principal interès eren les eines i processos lògics que utilitzen per fer els diagnòstics i la orientació dels tractaments més adequats, sobretot pel que fa a la indicació quirúrgica. En el cas particular de la cirurgia de columna, cal destacar la importància que donen a la fusió intersomàtica (independentment de la via d’abordatge que utilitzin) i a la correcció del balanç sagital.

Durant l’estada, va poder presenciar també l’activitat de consultes. Destaca la minuciositat amb què fan les exploracions físiques i anamnesis, molt determinants a l’hora d’aconsellar un tractament o un altre, que realitzen sempre basant-se en la evidència més recent. També va tenir l’oportunitat d’acudir a les consultes de fisioteràpia preoperatòria, que fan tots els pacients, així com a les del dolor, on va poder veure les diferents tècniques que s’hi realitzen.

Les intervencions quirúrgiques estan perfectament planificades i els temps quirúrgics estructurats, amb les competències de cadascú ben definides, de manera que no es deixa res a l’atzar. El check-list es molt rigorós. Va assistir a nombroses cirurgies, tant obertes com mínimament invasives, i això ha fet que la seva estada hagi estat molt complerta i profitosa en aprendre noves tècniques i nous abordatges quirúrgics. Com a punts destacats, cal dir que, durant la cirurgia, més del 90% dels pacients tenen neuromonitoratge intraoperatori, que tots els pacients fan fisioteràpia pre i postoperatòria i que la majoria de pacients, si no hi ha complicacions, són donats d’alta l’endemà.

Els seus tutors van ser els Drs. B. Tay, S. Berven, i V. Deviren . També va tenir l’oportunitat de treballar amb el Dr. Masahito Takahashi, gran expert en cirurgia de columna. De tots en va aprendre molt.

Així mateix, durant la seva estada va poder assistir a tres importants cursos de columna: l’UCSF Symposium, el Curs pràctic de fractures i el Curs pràctic Boston. Aquest darrer és molt prestigiós i conegut per tots els cirurgians de columna joves dels Estats Units. L’organitza anualment DePuy-Synthes per a tots els residents que acaben aquell any. En els dos darrers cursos hi havia pràctiques amb cadàver on es podien practicar les instrumentacions, els abordatges i la descompressió amb un cadàver, amb dos tutors cirurgians experts per cada tres o quatre residents. Va comentar que el curs de Boston havia estat sens dubte, el millor al qual havia anat mai.

En resum, el Dr. Garreta comenta que realitzar una estada d’aquest tipus, en un dels millors centres del món en aquesta patologia, on vaig poder assistir a molts tipus de cirurgia de columna, pot aportar molt, tant per conèixer millor les tècniques i procediments que s’utilitzen per a una patologia determinada com per veure un sistema sanitari amb un funcionament molt diferent. Va ser un període formatiu molt complert i profitós en què vaig aprendre noves tècniques i nous abordatges quirúrgics. A nivell personal, vaig poder fer grans amics i conèixer professionals excepcionals. Fer una rotació externa a l’Spine Center de UCSF ha estat una de les millors experiències de la meva vida i he après i gaudit d’un munt de coses que de ben segur m’acompanyaran per sempre”.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email