Rotació externa a la Clínica Medellín, Colòmbia

La Dra. Harvey Andrés Flórez Posada, durant el seu 4rt any de residència de l’especialitat d’Anatomia Patològica a l’Hospital Universitari de Bellvitge, va realitzar una rotació externa de dos mesos a la Clínica Medellín, a Medellín (Colòmbia).

La Clínica Medellín és una institució amb més de 65 anys d’existència i està considerada com una de les més importants de tot Llatinoamèrica. Està formada per tres seus, estratègicament ubicades. Té la certificació per part de l’ICNOTEC de l’acreditació Norma NTC ISO 9001:2000.

Durant la meva estada, vaig estar al laboratori especialitzat en dermatopatologia, sota la tutorització del Dr. Rodrigo Restrepo Molina, fellowship en Dermatopatologia i col·laborador del Dr. Eduardo Calonje, autors ambdós de diferents publicacions i llibres en relació amb malalties de la pell. He tingut l’oportunitat d’ampliar els meus coneixements en relació amb la patologia de la pell, tant en el vessant clínic com en l’histopatològic.


El centre té establert un tractament i una visió multidisciplinaris d’aquesta patologia, de manera que estan en estret contacte els facultatius de Dermatologia i d’Anatomia Patològica, els quals realitzen de manera conjunta tant l’estudi com el diagnòstic i tractament de tots els casos que hi arriben.


Com a novetat, i a diferència del nostre servei, aquest laboratori compta amb un gran volum de diagnòstics per congelació de les lesions de pell, dutes a terme per cirurgia tipus MOHS, un tipus de microcirurgia controlada altament eficaç per tractar determinats tipus de càncer de pell, fet que m’ha aportat nous coneixements i una nova visió en la meva formació integral com a anatomopatòloga.


D’igual manera, és un servei que, pel seu caràcter eminentment formatiu, amb un gran nombre tant de residents com de fellows , compta amb una intensa activitat acadèmica. Realitza diàriament i setmanalment revisions de temes i articles, i una vegada per setmana hi té lloc una reunió on es discuteixen casos de gran complexitat, ja sigui pel diagnòstic o bé pel tractament.


Com a part de l’activitat acadèmica que s’hi du a terme, hi ha una pàgina web on es van publicant els casos d’interès acadèmic, i que són assequibles tant per als facultatius especialistes com per als residents que estiguin interessats en aquesta branca del coneixement, tant des de la dermatologia com l’anatomia patològica. He pogut tenir un espai en aquesta web com a resident externa, col·laborant en la publicació d’un cas de metàstasi de carcinoma de recte a la pell.

Durant el període de residència, el fet de tenir l’opció de realitzar una rotació externa resulta molt convenient, ja que ens permet enfrontar-nos, com a futurs metges especialistes, a diferents formes de treball i organització, tenir nous companys i conèixer diferents funcionaments, protocols i directrius que estan establertes en altres institucions.

Resumint tot l’anterior, crec que ha estat una gran experiència per a la meva formació personal i professional l’haver pogut fer una rotació en aquest centre. M’ha permès créixer a nivell personal, en tenir noves relacions laborals com a futura anatomopatòloga, i ampliar enormement els meus coneixements.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email