• La intensitat de la radiació ultraviolada i els seus efectes negatius en la pell s’incrementen en l’alta muntanya.
  • La Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge recomana l’aplicació sistemàtica i correcta de filtres solars d’alta protecció per als esports d’alta muntanya.
  • Les mesures de protecció s’han d’incrementar en els infants, les persones amb la pell molt blanca i les que prenen medicaments amb acció fotosensibilitzant.
  • La incidència de càncer de pell per exposició solar continua augmentant cada any, seguint així la tendència mostrada en l’última dècada amb un 50% més de casos.

Els riscos d’una exposició solar excessiva no només existeixen a l’estiu, sinó que també a l’hivern, especialment en aquelles persones aficionades a l’esquí o al muntanyisme. “A l’hivern la pell es torna més blanca i, per tant, més desprotegida. En un cap de setmana d’esquí la pell rep de sobte, i durant moltes hores seguides, molta radiació solar, fet que augmenta el risc de patir possibles lesions”, explica el Dr. Xavier Bordas, cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Els principals perjudicis d’una exposició excessiva al sol van des de l’envelliment prematur de la pell –amb l’aparició precoç d’arrugues i taques–, fins a l’agreujament de determinades malalties fotosensibles (com ara el lupus eritematós), els efectes tòxics o al·lèrgics dels fàrmacs fotosensibilitzants, els danys crònics a la pell, lesions premalignes com ara queratosis actíniques, o fins i tot càncers cutanis.

En aquest sentit, la Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge destaca la importància de prendre mesures de precaució, com és l’aplicació de filtres solars d’alta protecció sobre la pell durant l’activitat esportiva a la neu. “Tan o més important que utilitzar un factor de protecció alt és posar-se’l correctament”, assegura el Dr. Bordas. “L’aplicació s’ha de realitzar mitja hora abans de l’exposició, ha de cobrir tota la superfície de la pell i si l’exposició és prolongada i la persona sua, a causa de l’exercici físic, s’ha de reaplicar el filtre cada 3 hores aproximadament”, afegeix.

A l’estiu, la sensació de calor serveix com un avís d’una insolació excessiva. En canvi, quan fa fred el sol resulta una experiència gratificant que no avisa d’aquest perill. “A l’hivern el sol està mes baix i els rajos incideixen en la pell de manera menys intensa. Tot i així, la intensitat de la radiació ultraviolada s’incrementa amb l’altura i, per tant, és més perillosa en zones de muntanya”, afirma el Dr. Bordas. “També cal tenir en compte que existeix un percentatge important de radiació lumínica que rebota sobre la neu, de manera que incideix doblement en les parts del cos exposades, principalment la cara i també les mans”, afegeix.

La incidència de càncer de pell per exposició solar continua augmentant cada any, seguint així la tendència mostrada en l’última dècada amb un 50% més de casos. La mitjana d’edat dels afectats es situa entre els 50 i els 65 anys. Acostumen a ser persones que durant la infància i l’adolescència no es van protegir adequadament del sol. És important saber que les possibilitats de tenir melanoma en l’edat adulta s’incrementen considerablement quan s’ha pres el sol de manera inadequada durant els primers anys de vida. “En els darrers 20 anys, a l’Hospital Universitari de Bellvitge hem passat de 30 a 100 casos de melanoma tractats a l’any. Aquesta dada pot tenir la seva explicació en l’augment de persones que prenen el sol per aconseguir estar bronzejades i en el nombre de persones que practiquen esports de muntanya i neu”, assegura el Dr. Bordas.

Les precaucions exposades són recomanables per a tota la població però, especialment, per a aquelles persones amb un fototipus baix (amb la pell més blanca) i per a les que prenen fàrmacs amb una acció fotosensibilitzant, ja que, en combinació amb l’exposició al sol, aquests fàrmacs poden provocar reaccions tòxiques en la pell o desencadenar reaccions al·lèrgiques. És important llegir els prospectes dels fàrmacs per conèixer aquests possibles riscos. Així mateix, cal tenir una especial cura a protegir la pell dels nens, ja que les cremades de la pell en la infància són lesions que poden tenir conseqüències al llarg de tota la vida.

En els darrers anys, s’ha observat un increment de la consciència de la població en relació als riscos de l’exposició al sol. Tot i això, s’han de mantenir les accions de conscienciació dels riscos de la radiació solar en qualsevol època de l’any. “Conscienciar a la població del risc que corren exposant-se al sol sense protecció és essencial per evitar exposicions que comportin l’aparició de lesions potencialment malignes. De la mateixa manera que són importants les autoexploracions periòdiques de les pigues més pigmentades i consultar ràpidament als professionals mèdics si en aquestes produeix algun canvi de forma, grandària i/o color”,  afirma el Dr. Bordas.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email