L'equip de metges de l'HUB va prestar atenció primària al camp de refugiats de Cherso

El projecte de cooperació sanitària amb el qual un grup de sis amics i amigues metges (cinc d’ells professionals de l’HUB) van arribar al campament de refugiats sirians de Cherso (Grècia) el passat mes de juny no es va desenvolupar tal i com ho havien planejat. De fet, dels deu dies de la seva estada, només van poder dedicar dos a tasques d’atenció sanitària. A causa d’un seguit de circumstàncies la resta del temps el van haver de destinar a activitats culturals i de formació dels nens i nenes del campament.

La idea del projecte “Una ma per a Idomeni” va tenir com a punt de partida un sopar entre el grup d’amics integrat per Sara García, Álvaro Zarauza, Guillermo González, Andreu Alabat, David Berbel i Berta Esteban, tots ells metges de l’HUB, amb l’excepció de Berta Esteban, que treballa a l’Hospital del Mar. En poc mes de quatre setmanes van posar en marxa un projecte de cooperació que va recaptar gairebé 3.000 € mitjançant una plataforma de crowdfunding.

D’Idomeni a Cherso

La primera destinació era el camp de refugiats d’Idomeni, on en principi els grups de voluntaris podien treballar de forma independent. En tancar-se aquest camp, però, el grup va arribar al camp de Cherso, més petit (unes 2.000 persones), situat a una hora de Tessalònica i amb unes condicions de treball més rígides per als cooperants. “Ens vam posar en contacte amb una petita ONG anomenada Open Cultural Center i sota el seu paraigües vam aconseguir entrar al camp”, explica el Dr. Guillermo González.

A partir d’aquest moment va començar una petita odissea que va posar a prova la capacitat d’adaptació del grup de metges. Al campament operava un equip de la Creu Roja integrat per dos metges ginecòlegs i infermeres, amb els quals l’expedició catalana va mirar de posar-se d’acord per treballar conjuntament sense èxit. “No van voler la nostra ajuda, ni els medicaments”. Llavors i amb l’ajuda inesperada de l’exèrcit grec que controlava el camp van poder obrir un consultori d’atenció primària, tot reutlitzant unes carpes en un altre punt del campament. Amb la col•laboració d’alguns refugiats com a traductors, van començar a prestar assistència. El consultori, però, només va poder obrir dos dies. Al tercer, un avís d’ACNUR els va obligar a tancar-lo, adduint que no estaven duent a terme cap acció cultural. Davant la tessitura, van acceptar afegir-se a les accions que desenvolupava Open Cultural Center i així van passar la setmana restant fent classes de matemàtiques, anglès o castellà al centre escolar posat en marxa per l’ONG. “A ben segur que vam pecar d’ingenus i d’una certa precipitació per tirar endavant el projecte; vam pensar que la cooperació seria més fàcil”, reconeix el Dr. González.

Tot i això, els dies que van poder passar consulta, sumats al fet d’haver pogut distribuir a d’altres camps les tres enormes maletes plenes de medicaments que portaven (fruit de la campanya de recollida de fons i de la donació de l’HUB) i al contacte directe amb els refugiats tenen convençut al grup de sis amics per tornar l’any vinent. “Vam marxar amb un cert desencís i frustració, però satisfets alhora per tota la feina que vam poder fer a l’escola de Cherso”, conclou el Dr. Guillermo González.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email