La infermera de l'HUB Glòria Plana va participar en un projecte de cooperació sanitària a Senegal

Aconseguir que la sanitat universal sigui un dels grans pilars per al desenvolupament de poblacions rurals, en aquest cas a Senegal. Amb aquest objectiu, la infermera de l’HUB Glòria Plana va viatjar com a cooperant amb l’ONG Fallou el passat mes de juliol per segon any consecutiu a Dar Salam, una localitat de poc més de 400 habitants a la regió de Dialokoto, a l’interior del Senegal.

Juntament amb dos metges i altres dues infermeres de l’HUB, Glòria Plana va formar l’equip sanitari d’una missió integrada en total per una vintena de professionals, encarregats de dur a terme a Senegal un projecte de desenvolupament integral d’un poblat a partir de tres grans eixos: l’accés universal a l’atenció sanitària; l’educació pública de qualitat i la sobirania alimentària.

Pel que fa a l’apartat sanitari, la infermera i els seus companys van treballar en un doble vessant. D’una banda, la formació d’un gestor sanitari per a la comunitat que pugui donar cobertura a la població. “Ara per ara, el més proper que tenen és un infermer titulat, a bastants kilòmetres de distància i al qual s’ha de pagar, perquè l’atenció sanitària és privada al Senegal”, explica Glòria Plana. Per tal de solucionar aquesta problemàtica, l’ONG Fallou promou la creació d’una cooperativa sanitària amb l’objectiu d’arribar a les 3000 persones associades (arribant a d’altres poblats propers), una xifra que podria resultar fonamental per convèncer el govern senegalès de dotar la comunitat d’un servei infermer públic titulat.

La segona gran pota del projecte sanitari a Senegal era un dispensari ambulant, amb el qual Glòria Plana i els seus companys van realitzar unes 1500 visites durant els 20 dies de la seva estada. “Passàvem visita cada dia en un poblat diferent, atenent sobretot casos de malària, infeccions respiratòries, urinàries, hipertensions no controlades o dolors articulars”, explica la infermera. L’expedició portava medicaments –una part d’ells donats per l’HUB-, com ara analgèsics, antibiòtics, a més de calci i ferro (la descalcificació és un problema de salut molt estès a la zona).

Pel que fa a la valoració de l’experiència, per a Glòria Plana ha estat completament satisfactòria. “Són gent oberta, hospitalària, que t’ho donen tot encara que no tinguin res i que t’acaben aportant molt més que el que tu puguis fer per ells”.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email