El Dr. Marc Vives al centre sanitari de Mulajji (Uganda)

Cada any són més els professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge que participen en projectes de cooperació internacional de salut arreu del món. En molts casos, comuniquen de forma prèvia el seu projecte, fet que permet a l’HUB oferir-los col·laboració en forma de medicaments i material que els pugui ser útil a la seva destinació.

Consulta d’atenció primària a Mulajji (Uganda)

El Dr. Marc Vives, del Servei d’Anestesiologia i Reanimació de l’HUB, va viure la seva primera experiència com a cooperant el passat mes d’agost. Durant 11 dies va prestar atenció primària als habitants de Mulajji, una localitat d’Uganda d’uns 2.000 habitants, situada a dues hores de la capital del país, Kampala. Juntament amb altres dos metges, un odontòleg i dos estudiants de medicina espanyols i altres quatre ugandesos (que també feien tasques de traducció) van atendre més d’un miler de persones al centre mèdic de Mulajji.

“Ateníem uns 30 casos de malària al dia, a més d’infeccions respiratòries, de pell, d’oïda, ull, per fongs, bacterianes, paràsits… a més d’alguna petita intervenció”, recorda el Dr. Marc Vives. Els antibiòtics, antiinflamatoris, fungicides i d’altres medicaments bàsics que portaven, donats per l’hospital i adquirits mitjançant una campanya de recollida de fons endegada pel Dr. Vives, van permetre atendre els pacients que arribaven diàriament al centre mèdic (habitualment atès per un metge un dia de cada quinze). La presència de l’equip mèdic també va exercir un efecte crida que va arribar més enllà dels límits del poble.

Tots ells van formar part de l’expedició de 30 persones d’un projecte impulsat per l’ONG Adesci, en que a més de metges figuraven professionals de múltiples disciplines que van treballar en la construcció de tres noves aules a l’escola del poble. Adesci porta deu anys organitzant campanyes i projectes solidaris a països africans com Costa d’Ivori, Congo i Uganda.

El Dr. Vives reconeix que el va impactar la quotidianitat de la gent del poble, “vivint en cases de fang, sense llum ni aigua, que havien d’anar a buscar a cinc kilòmetres, i fent un únic àpat al dia, gràcies a petits cultius i alguns animals domèstics”. Alegria, agraïments i generositat són els principals adjectius que el facultatiu utilitza per definir la gent de Mulajji, resumida en la benvinguda que els hi van oferir “amb 400 nens davant de la porta de l’escola i una festa de més de dues hores amb balls i cançons.

La música, la projecció de pel·lícules a l’escola, classes de dibuix, els jocs, i els esports, sobretot futbol, sempre amb els nens, ocupaven bona part del temps del Dr. Vives i els seus companys a les tardes, una vegada tancat el consultori. “Als nens els hi agradava molt la música i una de les coses que fèiem sovint era anar a buscar-los amb les guitarres per cantar plegats”, recorda.

Tot el grup va estar allotjat en un edifici de l’església catòlica (el cristianisme està fortament arrelat al país). A més, el projecte va comptar amb el recolzament de cinc monges locals, una d’elles al centre mèdic. El Dr. Vives recorda un emocionat discurs de comiat, en el qual aquesta monja els hi va agrair, les hores dedicades a atendre i cuidar de la seva gent i haver-ho fet sempre amb un somriure.

El Dr. Marc Vives afirma haver arribat sense expectatives o idees preconcebudes del que podria trobar a Mulajji, però en qualsevol cas l’experiència ha estat satisfactòria i de fet ja s’ha compromès amb Adesci per repetir l’estada de cooperació l’any vinent.

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email