Del 9 al 17 de desembre de 2010, ha tingut lloc la primera edició de l’Hospital dels Ossets de Peluix (HOP) al Campus de Ciències de la Salut de Bellvitge.

El projecte HOP, dut a terme per estudiants de diferents ensenyaments de Ciències de la Salut, té com a objectiu apropar la medicina als nens i familiaritzar-los amb els metges, farmacèutics i altres professions sanitàries, per tal de que perdin la por a l’anomenada bata blanca mitjançant el joc, així com apropar-los al funcionament dels sistema sanitari i, complementàriament, contribuir a l’aprenentatge d’uns estils de vida saludables.

Aquesta iniciativa va ser posada en marxa fa uns anys a Alemanya i ha fet la volta al món per més de 90 països. Durant el curs 2006-07, es va començar a aplicar a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de Reus. Els estudiants de les facultats de Medicina, Farmàcia i altres carreres sanitàries de la Universitat de Barcelona es van interessar pel projecte i l’han portat a terme durant aquest curs 2010-11.

L’activitat ha estat organitzada per l’Associació d’Estudiants de Ciències de la Salut (AECS) i l’Associació d’Estudiants de Farmàcia (AEF) de la Universitat de Barcelona. Ha estat reconeguda com una assignatura de lliure elecció de 3 crèdits.

Hi han participat un total de 80 estudiants de les facultats de Medicina (62), Infermeria (6) i Odontologia (6) del Campus i de Farmàcia (6). Durant dues jornades, van rebre una formació prèvia per part de diferents especialistes, per tal de poder conduir correctament els diversos tallers que comprenen el projecte: entrada a l’hospital; consulta mèdica, on es demana per la malaltia de l’osset; quiròfan on s’operarà l’osset; taller de fisioteràpia, on aprenen psicomotricitat; taller de nutrició, on s’explica la piràmide dels aliments; l’oficina de farmàcia, on s’educa sobre el bon ús dels medicaments, i el taller d’odontologia de Somriures Nets, on aprenen a realitzar una bona higiene dental.

Durant 5 tardes seguides, han realitzat aquestes activitats 250 escolars d’entre 5 i 7 anys de 5 centres educatius: 2 de Barcelona (Institució Montserrat i Escola Projecte) i 3 de Bellvitge (Col·legi Pare Enric d’Ossó, CEIP Ramón Muntaner i CEIP Mare de Déu de Bellvitge). Els tallers s’han dut a terme majoritàriament a l’aulari del Campus de Ciències de la Salut de Bellvitge, on hi havia dipositat tot el material necessari, donat en part per l’Hospital Clínic i l’Hospital Universitari de Bellvitge i pel propi Campus.

S’ha fet també difusió d’aquest projecte a Ràdio Kanal Barcelona i Esplugues Televisió. Tant els alumnes com les escoles que hi han participat n’han quedat molt contents i ja preparen la propera edició.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email