El Dr. Manuel Pérez Maraver

El Dr. Manuel Pérez Maraver

Avui, 14 de novembre l’Organització Mundial de la Salut (OMS) commemora el Dia Mundial de la Diabetis, aquest any sota el lema “Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable”. La prevenció i el diagnòstic precoç són els grans reptes en la lluita contra la malaltia, la prevalença de la qual augmenta any rere any. “Cada vegada tenim més eines terapèutiques contra la diabetis, però encara queda molt per fer pel que fa al diagnòstic precoç i la autoconsciència sobre els factors de risc”, segons afirma el Dr. Manuel Pérez Maraver, cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Amb un percentatge d’entre el 14% i el 15% de població afectada per la diabetis, la meitat de la qual no n’és conscient i per tant no ha estat diagnosticada, la lluita contra la malaltia passa de forma ineludible per les revisions periòdiques, sobretot quan es compta amb factors de risc, com ara el sobrepès, la hipertensió o els antecedents familiars o de diabetis gestacional, ja que “quan abans es faci el diagnòstic més podem prevenir possibles complicacions futures”, assegura el Dr. Pérez Maraver. De fet, un dels problemes més importants es produeix quan la diabetis és diagnosticada arran d’alguna d’aquestes complicacions, com ara un ictus o un infart.

El Dia Mundial de la Diabetis vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la malaltia i també posar el focus en la importància dels estils de vida saludables i en l’autocura en la prevenció i en el tractament, reduint així l’aparició de complicacions futures.

A Catalunya, s’estima que hi ha 600.000 persones amb diabetis. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2016, la diabetis afecta al 8,1% de la població de 15 i més anys (8% homes i 8,2% dones). La diabetis augmenta amb l’edat en tots dos sexes, passant de 1,5% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 22,3% en la població de 65 i més anys.

Es poden consultar les activitats convocades arreu de Catalunya amb motiu de la convocatòria al web de l’Associació de Diabètics de Catalunya. Per incentivar la participació i per dinamitzar les xarxes socials durant aquests dies s’ha creat l’etiqueta #diabetis2017.

Vegeu el vídeo del Dr. Pérez Maraver

14 de novembre de 2017

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email