Nous dispositius assistencials per fer front a l’elevada prevalença de la diabetis

La diabetis és una malaltia sense cura que afecta aproximadament el 14% de la població espanyola. L’augment de l’envelliment, el sedentarisme i l’obesitat estan fent que la prevalença de malalts diabètics augmenti any rere any. Entre un 20% i un 30% del total de pacients que ingressen a l’Hospital Universitari de Bellvitge pateixen diabetis. Per això, és primordial trobar noves formes més eficaces de tractar aquest tipus de malalts, dispositius que agilitin i optimitzin el seu tractament.

La Unitat Funcional de Peu Diabètic de l’Hospital Universitari de Bellvitge, posada en marxa fa un mes, és un dels centres pioners a Catalunya que permet que els diferents especialistes que intervenen en la malaltia abordin conjuntament i en una sola visita el pacient. Així, facultatius del serveis d’Endocrinologia, Medicina Interna, Malalties Infeccioses, Cirurgia Vascular, Cirurgia Plàstica, Traumatologia i Rehabilitació treballen conjuntament i en connexió directa en el tractament d’aquells malalts amb diabetis que desenvolupen una úlcera al peu. La diabetis és la principal causa d’amputació no traumàtica al nostre país, aproximadament un 15% dels diabètics tenen una úlcera al peu que pot evolucionar en lesió greu i possible amputació.

“El malalt amb complicacions associades amb el peu diabètic necessita una atenció especial perquè aquesta és una malaltia de gran complexitat. L’abordatge ha de ser ràpid per evitar lesions greus, cosa que aconseguim amb la Unitat Funcional de Peu Diabètic, la qual permet als metges de primària i als propis especialistes derivar els pacients amb un temps d’espera de molt curta durada”, explica el Dr. Manuel Pérez Maraver, cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Bellvitge. El maneig multidisciplinari sota un protocol conjunt que s’aconsegueix amb aquesta unitat és el tipus de tractament que més garanteix les probabilitats d’èxit.

Un altre nou dispositiu implantat fa dues setmanes a l’àrea de referència de l’hospital és la consulta virtual. Mitjançant una agenda electrònica especial, els facultatius dels centres d’atenció primària estan connectats en qualsevol moment amb els especialistes de l’hospital. “Les consultes virtuals són una eina clau perquè els metges de família puguin resoldre qualsevol dubte que tinguin amb els endocrinòlegs sense necessitat de derivar el pacient a una cita convencional. La resposta es produeix en menys d´una setmana”, assegura el Dr. Pérez Maraver. Així, s’ aconsegueix una connexió directa amb els CAP, que són els que mantenen més contacte amb els malalts, i s’estalvien derivacions innecessàries als hospitals, cosa que permet assolir una resposta més ràpida i eficaç.

L’anomenada Aula de Pacients és un nou projecte creat per l’Hospital Universitari de Bellvitge destinat a afavorir la comunicació tant entre metges i pacients, com entre els mateixos pacients i els seus familiars. En aquestes sessions monogràfiques obertes a tothom s’intercanvien de manera distesa informacions i experiències que tenen a veure amb la malaltia, amb l’objectiu de millorar les condicions de salut del col·lectiu en qüestió. “En les reunions els pacients i els familiars es relaxen i ens fan preguntes que en la consulta no s’atreveixen. A més, les experiències compartides ajuden a millorar l’estat d’ànim dels pacients i dels seus familiars”, indica el Dr. Pérez Maraver.

D’altra banda, la bomba d’insulina s’ha constatat com el millor tractament en pacients amb diabetis tipus 1, malalts que habitualment comencen la malaltia en una edat jove i necessiten insulina des del començament, quan el seu control és especialment difícil. Aquest perfusor subcutani té l’avantatge de poder programar la quantitat d’insulina exacta que el malalt rebrà en cada moment, per tant, és més precís que les injeccions convencionals. “La bomba d’insulina és molt útil en determinats casos quan amb el tractament convencional, 3 o 4 dosis d’insulina diària, no s’assoleix un bon control”. D’aquesta manera, s’estableix un tractament òptim i s’eviten les molestes punxades.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email