Nous avenços en la teràpia gènica en la regeneració renal en la nefropatia diabètica

El passat mes de març va publicar-se l’estudi titulat Hepatocyte growth factor gene therapy enhances infiltration of macrophages and may induce kidney repair in db/db mice as a model of diabetes a la revista Diabetologia. El seu primer autor és el Dr. Josep Maria Cruzado. En són coautors la Dra. Maria Flaquer, la Dra. Marcela Franquesa, el Dr. August Vidal, la Dra. Núria Bolaños, el Dr. Joan Torras, la Dra. Núria Lloberas, la Dra. Immaculada Herrero-Fresneda, i el Dr. Josep M. Grinyó.

Un estudi experimental amb ratolins del grup de recerca de nefrologia i trasplantament renal de l’HUB i l’IDIBELL ha descobert noves evidències sobre els mecanismes de la teràpia gènica amb factor de creixement d’hepatòcits (HGF). Aquesta troballa facilita el camí per a estratègies terapèutiques que puguin utilitzar el factor de creixement de l’hepatòcit per al tractament de la nefropatia diabètica en humans

La nefropatia diabètica és la primera causa d’insuficiència renal crònica. L’any 2004, aquest grup de recerca ja va demostrar que un tractament amb HGF és capaç de tenir un efecte reparador de les lesions de la nefropatia diabètica.

Paral·lelament, van sorgir evidències que l’HGF podria exercir aquest efecte reparador a través de cèl·lules mare del moll de l’os. Per demostrar això, i per explicar millor l’efecte reparador de l’HGF, es va dissenyar aquest estudi experimental amb ratolins. Així, s’ha pogut establir que l’HGF provoca un augment de l’expressió renal d’un receptor que fa que els monòcits s’adhereixin al ronyó. Un cop adherit, el monòcit és capaç d’exercir un efecte reparador, i, fins i tot, s’arriba a fusionar amb cèl·lules glomerulars residents.

A ratolins diabètics i obesos db/db se’ls va trasplantar moll de l’os procedent d’un donant que expressava la proteïna de fluorescència verda augmentada (EGFP), utilitzada com a indicador. La malaltia renal d’aquests ratolins es va tractar amb HGF i es va comprovar que això causava un augment de cèl·lules verdes al ronyó. Es va identificar, així mateix, que aquestes cèl·lules eren principalment monòcits procedents de cèl·lules mare hematopoètiques.

Podeu accedir a l’article complet clicant aquí.

Octubre 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email