La bioimpressió de teixits per a la regeneració d’òrgans; l’alliberament focalitzat de fàrmacs amb nanobots o la detecció precoç i tractament de malalties a partir de la llum són algunes de les tecnologies que tindran aplicacions pràctiques a la medicina en els propers anys, en la recerca de les quals treballen diversos centres a Catalunya.

El potencial terapèutic de la nanotecnologia, la recerca amb cèl·lules mare i la fotònica és una de les principals conclusions de la jornada “Tecnologia per a la medicina del futur”, que s’ha dut a terme avui a l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb la participació de tres joves investigadors de primera línia: Núria Montserrat i Samuel Sánchez, de l’Institut de Bioenginyera de Catalunya (IBEC), i Romain Quidant, de l’Institut Català de Fotònica (ICFO).

D'esquerra a dreta, Núria Montserrat, Albert Barberà, Samuel Sánchez i Romain Quidant.

Núria Montserrat, cap del grup de recerca junior sobre cèl·lules mare i teixits per a la regeneració d’òrgans de l’IBEC, va explicar com la combinació de les tecnologies emergents en l’àmbit de les cèl•lules mare amb les de bioenginyeria, como ara la impressió 3D, comença a donar resultats en òrgans com els ronyons i el cor. Així, han dut a terme els primers treballs amb tintes biològiques en impressores 3D, que obren el camí a la impressió de cèl·lules i teixits per a la medicina regenerativa.

Els nanorobots constitueixen una altra de les línies de recerca més avançades a l’IBEC. “Treballem per desenvolupar nanorobots autopropulsats per un nanomotor químic i intel•ligents, de forma que puguin alliberar fàrmacs de forma efectiva dins l’organisme”, segons va exposar Samuel Sánchez, líder del grup de nano bio dispositius intel·ligents de l’IBEC. Cercant models a la natura, al centre ha desenvolupat nanomotors actius amb enzims biocompatibles i que poden tenir múltiples aplicacions biomèdiques.

Per últim, Romain Quidant, cap del grup Plasmon NanoOptics de l’ICFO, va presentar els projectes que estan duent a terme a partir de l’estudi de les reaccions –brillantor i escalfor- que la llum provoca en determinats nanomaterials i que poden tenir aplicacions en malalties de gran prevalença com el càncer o les de tipus neurodegeneratiu. Una de les seves principals línies de treballs és el disseny de nanopartícules d’or capaces d’identificar cèl•lules canceroses i destruir-les gràcies a una propietat òptica, la ressonància plasmó.

Com a cloenda de la sessió, el director general de Recerca i innovació del Departament de Salut de la Generalitat, Albert Barberà, ha moderat una taula en la qual els tres científics han respòs les preguntes dels assistents.

La Jornada “Tecnologia per a la medicina del futur” ha estat la primera acció dins el programa de conferències, tallers i activitats impulsat per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, en col·laboració amb GSMA, amb motiu de la celebració del Mobile World Congress (MWC) entre el 26 de febrer i l’1 de març.

15 de febrer

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email