L’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia han estat acreditats conjuntament pel Ministeri de Sanitat i Consum com a centre de referència espanyol en el tractament dels tumors intraoculars de l’adult.

Els tumors intraoculars de l’adult són un conjunt de patologies molt poc freqüents. La més prevalent és el melanoma de coroides, també denominada melanoma uveal. En aquest cas, els tumors són semblants a les pigues de la pell, però apareixen a la úvea, una membrana interior de l’ull. La incidència és de 0,7 casos per 100.000 habitants.

El tractament clàssic és la enucleació, és a dir, l’extracció de l’ull. Des de fa uns anys, existeixen alternatives com el tractament amb protons, la IMRT, la fotocoagulació, la termoteràpia i la braquiteràpia. En el conjunt de l’ICO-Bellvitge es fan tots els tractaments per a melanoma uveal excepte la IMRT i l’aplicació de protons.

L’any 1995, un equip de l’ICO i l’Hospital Universitari de Bellvitge, encapçalat per Josep Maria Caminal, Conxita Cinos, Lourdes Petriz i Joan Pera va posar en marxa el tractament de braquiteràpia per aquests tumors. Amb aquest tractament es col·loquen a l’ull llavors de Iode 125 que destrueixen les cèl·lules malignes. Això permet conservar l’ull i, en alguns casos, la visió.

Des del 1995 fins el 2007 s’han tractat uns 350 casos de melanoma uveal provinents de tot Espanya, 224 dels quals amb braquiteràpia.

L’acreditació s’inscriu en la iniciativa anomenada Acreditació de Centres, Serveis i Unitats de Referència del Sistema Nacional de Salut (CSUR), posada en marxa pel Ministeri de Sanitat, per definir quins centres a nivell estatal compleixen les condicions de rebre malalts d’altres comunitats autònomes per a la prestació d’assistència de qualitat i excel·lència per a determinades patologies.

En el cas dels tumors intraoculars de l’adult també ha acreditat l’Hospital Clínic de Valladolid i el Complex Hospitalari de Santiago.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email