Avui dimecres s’ha inaugurat al vestíbul de l’edifici de Consultes Externes l’exposició ‘Maria Sklodowska-Curie, una polonesa a Paris’, que es pot veure des de divendres passat i romandrà exposada fins al proper 19 d’octubre.

La inauguració ha anat a càrrec d’Ana Rodríguez, directora d’Estratègia i de Responsabilitat Social Corporativa de l’ICS, i la Dra. Montserrat Figuerola, gerent de la GTMS.

Un moment de l'acte inaugural

Un moment de l'acte inaugural

L’exposició mostra la vida de la científica a través de vint plafons i es divideix en cinc seccions. Destaca en aquest recorregut la seva desconeguda labor durant la Primera Guerra Mundial, conduint el famosos “cotxes Curie” amb els quals feia radiografies a milers de soldats, facilitant així la tasca d’extracció de projectils i bales que va evitar moltes amputacions i va salvar moltes vides.

Maria Sklodowska-Curie (Varsòvia, 1867-Sallanches, 1934) va ser física i química polonesa pionera en els estudis de les radiacions. Va rebre el Premi Nobel de Física el 1903, juntament amb el seu marit Pierre Curie i Henri Becquerel, pels seus descobriments en el camp de la radioactivitat. L’any 1911 va rebre el Premi Nobel de Química per l’aïllament del radi pur.

Marie es va nacionalitzar francesa i va ser una ciutadana activament lleial al seu nou país. De fet, el 20 d’abril de l’any 1995 les seves despulles van ser solemnement traslladades al Panteó dels Homes Il·lustres de França i es va convertir en la primera dona nascuda fora de França que ha rebut aquest honor.

De tota manera, mai va perdre la seva identitat polonesa, i el primer element químic que va descobrir, al 1898, el va anomenar poloni com a homenatge al seu país d’origen. En homenatge a ella, el dia 7 novembre -data del seu naixement- va ser declarat el Dia Mundial de la Física Mèdica.

11 d’octubre de 2017

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email