• Més del 60% de malalts d’uveïtis anterior recidivant presenten indicis d’espondilartritis.
  • L’Hospital Universitari de Bellvitge celebra el ‘VII Simposium de Controvèrsies en Oftalmologia’ on, a nivell nacional, es presentaran els resultats d’un projecte que estudia els beneficis de l’abordatge conjunt entre oftalmòlegs i reumatòlegs en malalts d’uveïtis anterior.
  • El Grup d’Uveïtis Català format per experts de diferents hospitals de Catalunya es reuneix regularment per establir protocols d’anàlisi i tractament de la malaltia.
  • El diagnòstic precoç d’espondilartritis quan a penes han aparegut els seus símptomes permet un tractament més efectiu per a la població jove, sobretot en els casos altament invalidants.

La uveïtis és una malaltia que provoca irritació i inflamació a l’úvea, capa mitjana de l’ull que subministra la major part del flux sanguini a la retina, i pot arribar a danyar la visió. Aquesta patologia s’associa en més d’un 40% dels casos a malalties sistèmiques com les infeccioses i les reumàtiques, cosa que fa molt necessari un tracte multidisciplinari.

En aquest sentit, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha liderat un estudi per determinar la importància de l’abordatge conjunt entre oftalmòlegs i reumatòlegs dels malalts amb uveïtis anterior, un dels tipus d’uveïtis més freqüents, a través de les consultes d’alta resolució. “En molts casos les uveïtis anteriors són un senyal que aquella persona patirà un problema reumàtic. Amb aquest treball hem volgut demostrar els grans avantatges que s’aconsegueixen treballant conjuntament amb el reumatòleg en aquest tipus de patologia”, explica la Dra. Olga García, oftalmòloga del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. L’estudi assenyala una reducció notable en la demora diagnòstica de problemes reumàtics si es fan les proves reumàtiques adients a pacients amb uveïtis anterior.

El projecte ‘Sentinel’ ha consistit a fer un estudi epidemiològic a tots els pacients amb uveïtis anterior recidivant (més de dos brots) o aquelles més agressives. Més del 60% d’aquests pacients han estat diagnosticats de manera precoç d’espondilartritis, una malaltia inflamatòria que afecta les articulacions vertebrals i les estructures adjacents. “Els resultats són molt importants, ja que el diagnòstic d’aquesta malaltia té una mitjana de demora de 7 anys.  Amb la uveïtis anterior com a indicador i l’abordatge conjunt entre l’oftalmòleg i el reumatòleg hem aconseguit diagnosticar la malaltia de forma precoç, en alguns casos, en un any”, indica el Dr. Xavier Juanola, cap de secció del Servei de Reumatologia de l’Hospital de Bellvitge.

El diagnòstic precoç d’espondilartritis quan a penes han aparegut els seus símptomes és primordial en una malaltia que afecta a la població jove d’entre 20 i 40 anys. El tractament aplicat en les fases inicials permet aconseguir un deteriorament menor i d’aquesta manera que el pacient no tingui tanta limitació de moviment vertebral a llarg termini. “A més, podem oferir els pacients més greus que, en molts casos, no poden treballar, noves teràpies que permeten una millora clínica molt important”, assegura el Dr. Juanola.

Els resultats de l’estudi es donaran a conèixer el 21 de febrer en el ‘VII Simposium de Controvèrsies en Oftalmologia’ que se celebrarà a l’Hospital Universitari de Bellvitge. A més, es presentarà el Grup d’Uveïtis Català, una agrupació d’experts de diferents hospitals de Catalunya que es reuneixen regularment per establir protocols d’anàlisi i tractament per a cada tipus de cas. “L’objectiu és establir el mateix protocol a tots els hospitals perquè el malalt d’uveïtis sigui atès de la mateixa manera i, un cop orientat en un hospital de referència, pugui fer-se els controls en el seu hospital”, concreta la Dra. Garcia. El grup ha creat una base de dades en xarxa que els permet consultar l’experiència d’altres centres en els casos poc freqüents o més complicats i disposar, així, de guies terapèutiques ja utilitzades que han donat bons resultats.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email