• Entre un 1-2% de la població pateix insuficiència cardíaca, xifra que va en augment.
  • L’Hospital Universitari de Bellvitge, centre de referència estatal en tractaments cardíacs d’alta complexitat, celebra el ‘V Curs Internacional d’Assistència Circulatòria Mecànica’ amb experts mundials que presentaran les últimes novetats en sistemes de suport circulatori mecànic.
  • La reducció de les donacions de cor a Espanya a causa de la baixada dels accidents de trànsit fa necessària la consolidació d’aquests dispositius.
  • La millora de les bombes de flux sanguini continuat ha permès augmentar-ne la durabilitat i fiabilitat com també reduir-ne la grandària.

Un dels objectius més importants de la medicina actual és poder substituir per complet la funció del cor. Així, actualment es disposa d’assistències ventriculars d’última generació totalment transportables que serveixen com a pont al trasplantament cardíac amb una durabilitat tan alta que, fins i tot, es poden convertir en una alternativa al trasplantament en pacients ancians amb insuficiència cardíaca molt avançada que no responen als tractaments convencionals. Uns dispositius ja consolidats a altres països desenvolupats amb una taxa baixa de donació de cor, però no a Espanya on aquesta taxa ha estat tradicionalment una de les més altes del món.

“L’ús d’aquesta tecnologia no s’ha generalitzat a Espanya a causa de l’alt índex de donacions que sempre hi ha hagut per realitzar un trasplantament cardíac, cosa que no ha succeït a altres països del nostre entorn”, explica el Dr. José González Costello, cardiòleg de la Unitat de Cardiologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. La baixada del nombre d’accidents de trànsit a Espanya ha canviat aquesta situació i, a més, s’ha de tenir en compte que la insuficiència cardíaca afecta ja un 1-2% de la població, un 10% en majors de 70 anys, i és una malaltia que any rere any augmenta la seva prevalença. Per tot això, cada cop es fa més necessària la incorporació de bombes ventriculars de llarga durada com a alternativa al trasplantament.

Durant l’any 2013, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat 3 intervencions d’implantació de dispositius d’assistència ventricular de mitja-llarga durada, consolidant-se així com un dels centres de referència estatal en aquest tipus de tractaments cardíacs de màxima complexitat. “Per poder augmentar el nombre d’implants d’aquests dispositius a Espanya és molt important una bona formació dels professionals que tracten malalts amb insuficiència cardíaca severa”, indica el Dr. Daniel Ortiz, cirurgià cardíac del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Els dies 27 i 28 de febrer se celebrarà a l’hospital el ‘V Curs Internacional d’Assistència Circulatòria Mecànica’ on els millors experts nacionals i internacionals de Cambridge, Nova York, París i Berna, entre d’altres, presentaran les últimes novetats en sistemes de suport circulatori mecànic. Un simposi que aquest any posa especial èmfasi en la informació i l’intercanvi de coneixements sobre els dispositius d’assistència de llarga durada per a la seva imminent implantació en tot el territori espanyol.

Les assistències ventriculars de llarga durada són bombes centrífugues o axials que donen un flux continu de sang i substitueixen de forma parcial o total la funció del ventricle esquerre del cor, tot portant sang del ventricle esquerre a la artèria aorta.   Perquè aquesta bomba funcioni, es precisa d’energia elèctrica que s’aconsegueix mitjançant un cable que surt de l’abdomen del pacient i es connecta a unes bateries recarregables, cosa que permet al pacient ser autònom i poder gaudir d’una bona qualitat de vida en el seu domicili.

Des de fa 20 anys la tecnologia dels dispositius d’assistència ventricular o el que també s’anomena ‘cors artificials’ ha experimentat grans avenços en temes de durabilitat d’energia i biocompatibilitat amb la sang del malalt. “Les assistències ventriculars de nova generació permeten, principalment, augmentar el temps de funcionament dels dispositius, fer-los més fiables i disminuir les complicacions de trombosi”, assegura el Dr. Ortiz. A més, s’ha aconseguit reduir la grandària del sistema de control i de les bateries externes per tal de facilitar la mobilitat del pacient i la seva vida diària.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email