L'avaluació neurològica a mig tractament permet prevenir la neuropatia en pacients en quimioteràpia amb oxaliplatí

La Dra. Roser Velasco i el Dr. Jordi Bruna, neuròlegs de la Unitat Funcional de Neurooncologia HUB-ICO, han liderat l’estudi Early predictors of oxaliplatin-induced cumulative neuropathy in colorectal cancer patients, que s’ha fet en col·laboració amb la Unitat Funcional de Càncer Colorectal HUB-ICO i amb centres d’Itàlia i Grècia, i que ha publicat la revista Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Els resultats d’aquest estudi descriuen diversos factors que permeten identificar aquells pacients en quimioteràpia amb oxaliplatí per càncer colorectal que tenen un alt risc de desenvolupar neuropatia severa. Concretament –a partir de la valoració neurològica i neurofisiològica feta a 200 pacients al principi, meitat i final de la quimioteràpia–, l’estudi ha determinat que la detecció, a mitja teràpia, de símptomes neuropàtics aguts i d’un menor potencial d’acció sensorial dels nervis radial i sural dorsal prediu una futura neuropatia.

L’oxaliplatí és un medicament de quimioteràpia que s’utilitza des de fa més d’una dècada, però no és fins fa relativament poc que hi ha consens sobre els seus efectes neurotòxics greus en alguns casos.

En un article editorial que acompanya la publicació d’aquest estudi, els Drs. Arun Krishnan, de Sydney, i Susanna Park, de Londres, destaquen que aquests descobriments signifiquen un pas molt important per aconseguir un tractament més segur i efectiu, i que és d’extrema importància que, a partir d’ara, les mesures de la funció nerviosa utilitzades en aquesta investigació s’incorporin de rutina a futurs estudis.

Podeu accedir a l’abstract de l’article clicant aquí.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email