L'actualització en l'abordatge de la fractura osteoporòtica millora el diagnòstic i el tractament

El passat 2 d’octubre es va celebrar a l’Hospital Universitari de Bellvitge la Jornada sobre l’Abordatge de la Fractura Osteoporòtica, coordinada per la Dra. Carmen Gómez Vaquero, del Servei de Reumatologia de l’HUB. La finalitat de l’acte era aportar coneixement teòric i eines pràctiques per millorar l’abordatge del pacient amb un alt risc de fractura i el tractament dels pacients amb fractura osteoporòtica als metges i infermers implicats en el maneig d’aquests pacients tant, d’Atenció Primària com a l’àmbit hospitalari.

A la taula rodona sobre fractura vertebral osteoporòtica, moderada pel Dr. Joan Miquel Nolla, cap del Servei de Reumatologia, el Dr. Víctor Mayoral, de la Clínica del Dolor de l’HUB i de la Unitat de Fractura Vertebral Osteoporòtica (UFVO), va revisar les pautes analgèsiques i les indicacions de tècniques mínimament invasives per al tractament d’aquest tipus de fractura. La Dra. Rosa Planas, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’HUB, va presentar el tractament rehabilitador de les fractures osteoporòtiques, incidint en la fractura vertebral i en el model d’Escola d’Osteoporosi de l’HUB.

A la taula de fractura de maluc, moderada pel Dr. Xavier Corbella, cap del Servei de Medicina Interna, el Dr. Carles Tramunt, del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, va exposar les classificacions de les fractures de maluc i les tècniques quirúrgiques emprades en cada cas així com els factors que determinen que s’indiqui una o altra. El Dr. Abelardo Montero, del Servei de Medicina Interna, va dedicar la seva ponència a l’atenció mèdica del pacient amb fractura de maluc i a la discussió sobre els diferents models existents d’unitats ortogeriàtriques.

La identificació del pacient amb un alt risc de fractura és un problema clínic encara no resolt, ja que les guies de pràctica clínica relacionades amb aquest tema acostumen a proporcionar indicacions poc discriminants. Aquesta qüestió va ser abordada pel Dr. Xavier Mas, metge de família del CAP Amadeu Torner. El percentatge de pacients amb fractura osteoporòtica que rep algun tipus de tractament per prevenció secundària de la fractura no arriba al 20%, segons les estimacions nacionals i internacionals, quan hauria d’aproximar-se al 100%. La prevenció secundària de la fractura osteoporòtica va ser el tema de la ponència de la Dra. Carmen Gómez-Vaquero.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email