La visió tridimensional de la cirurgia robotitzada aporta major precisió i seguretat en les intervencions oncològiques

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), amb el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), disposa des de l’any 2010 del sistema quirúrgic robotitzat Da Vinci. Segons explica el Dr. Ponce, cap del Servei de Ginecologia de l’HUB “aquesta tecnologia permet realitzar la cirurgia laparoscòpica amb major precisió i seguretat gràcies a la seva visió tridimensional i a la llibertat de moviments de les seves pinces, que assimilen de forma directa i intuïtiva els moviments de la mà del cirurgià a la videoconsola”.

Més enllà de la seva aplicabilitat assistencial estàndard en processos benignes (histerectomia), l’expertesa endoscòpica del Servei de Ginecologia de l’HUB ha permès ser pioners al nostre país en la realització de cirurgia oncològica robotitzada, que aporta més precisió a intervencions com ara la limfadenectomia pelviana i aorto-cava o l’histerectomia radical (Wertheim-Meigs), a més de procediments de correcció d’incontinència urinària tant complexos com la colposacropexia amb malles, en el que és només l’inici d’una trajectòria cap a la innovació i la recerca robòtiques en el nostre entorn territorial.

Els estudis han demostrat que la cirurgia robòtica aplicada a procediments seleccionats millora els resultats que s’aconsegueixen amb altres tipus d’abordatge. Així, un estudi sobre més de 40 casos de limfadenectomies d’aorto-cava realitzades amb cirurgia robòtica a l’Hospital Universitari de Bellvitge, indica que el temps mitjà de la intervenció ha estat de 74 minuts (inferior als 98 minuts reportats mitjançant laparoscòpia), el nombre mitjà de ganglis obtinguts d’11,7 (comparable als obtinguts amb altres tècniques, entre 5,5 i 18,5) i l’estada hospitalària mitjana del pacient és redueix fins a 2,2 dies, molt inferior a la setmana que es requereix en un laparotomia clàssica. D’altra banda, no s’han detectat complicacions significatives associades a la intervenció ni la necessitat, en cap cas, de canviar de procediment durant la cirurgia.

El Servei de Ginecologia de l’HUB és centre de referència en càncer d’ovari, vulva i coll uterí, intervencions en què, gràcies a l’aplicació sistemàtica de la tècnica endoscòpica vaginal, especialment rellevant en el càncer d’endometri, ha reduït significativament les complicacions perioperatòries.

En aquest sentit, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) va acollir, entre el 13 i el 15 de març, el XIII Curs Internacional de Cirurgia Ginecològica, organitzat pel Servei de Ginecologia d’aquest centre, amb la col·laboració de 40 docents del màxim nivell. En un format centrat en la docència exclusiva de tècnica quirúrgica, el curs, amb més de 250 assistents inscrits, va incloure des de les tècniques clàssiques d’aproximació vaginal o laparotòmica fins la màxima innovació en abordatges de mínima invasió com són la histeroscòpia, la laparoscòpia i la robòtica.

Segons explica el Dr. Jordi Ponce, director del curs, “per a aquesta edició, es van proposar com a temes monogràfics: el càncer d’endometri amb totes les seves varietats quirúrgiques i vies d’aproximació, des de la simple histerectomia per via vaginal fins a la més complexa estadificació robòtica; el tractament quirúrgic del mioma uterí, amb abordatge histeroscòpic, laparoscòpic, robotitzat o bé laparotòmic, i, per últim, les malles en la patologia del sòl pelvià, les seves complicacions, i la seva cirurgia resolutiva”.

Com en edicions anteriors, el curs va apostar per la cirurgia en directe realitzada per figures rellevants del panorama internacional. Així, hi van participar, entre d’altres, el Prof. John Bogges, de la Chapell Hill School of Medicine de Carolina del Nord (EUA), reconegut expert en cirurgia robòtica oncològica; el Prof. Arnaud Wattiez, reconegut professor de cirurgia laparoscòpica de la Universitat d’Estrasburg (França), el també francès Prof. Victor Acharian, investigador i cirurgià especialista en l’ús de malles per a la correcció dels defectes del sòl pelvià, i els Prof. Srini Vindla, del Kings Mill Hospital de Nottinghamshire (Regne Unit), i Mario Franchini, d’Azienda Sanitaria de Florència (Itàlia), experts en la resecció histeroscòpica de patologia endocavitària uterina mitjançant els innovadors dispositius d’aspiració truclear.

A més de les cirurgies en directe, es van desenvolupar taules de vídeo-debat amb reconeguts experts quirúrgics, líders d’opinió i col·laboradors reconeguts en la docència de la tècnica quirúrgica ginecològica. Com a valor afegit, aquesta edició va incorporar la retransmissió de cirurgia robòtica en directe, amb visionat en tres dimensions reals mitjançant el sistema robotitzat Da Vinci en diàleg interactiu amb la sala.

Així mateix, gràcies a l’estreta relació de l’Hospital Universitari de Bellvitge amb la Fundació Vicente Ferrer, el Prof. Yadamala Balasubbaiah (Fundació Vicente Ferrer, Hospital de Kalyandurg, Índia), va demostrar la seva experta tècnica quirúrgica, i va pronunciar la conferència magistral de l’IDIBELL titulada Shift towards Minimal Invasive Surgery In India – Pros and Cons.

El Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge està exclusivament especialitzat en ginecologia quirúrgica i, particularment, en cirurgia oncològica. Realitza prop de 1.000 procediments quirúrgics cada any, i ha consolidat la seva eficiència amb una estada mitjana inferior als 2,4 dies, malgrat la tendència creixent a seleccionar processos oncològics d’alta tecnificació.

Abril 2013

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email