La Unitat de VIH obté finançament del fons FIS per a estudiar els factors de risc cardiovascular

El Dr. Daniel Podzamczer, cap de la Unitat de VIH del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari de Bellvitge, és l’investigador principal del projecte de recerca Marcadores proinflamatorios y estudios de las partículas de colesterol LDL y HDL en la patogénesis de la enfermedad aterosclerótica en la infección por el VIH, finançat en la darrera convocatòria del FIS.

En aquest treball, es determinarà quins és aquest risc en un grup de pacients que no requereixen tractament antiretroviral, un altre grup que fins ara no ha rebut tractament però ja compleix criteris per iniciar-lo, i un grup control de persones sanes.

Aquest projecte s’inscriu en el marc dels estudis de risc cardiovascular en pacients amb VIH. Des de fa anys, es coneix que aquest risc cardiovascular és superior en la població amb VIH en relació amb la població general, ja que, als factors de risc habituals –principalment tabaquisme, hipercolesterolèmia i hipertensió arterial–, s’hi suma el fet que la replicació del virus s’associa a un augment de marcadors proinflamatoris i aterogènics, i també el fet que alguns tractaments antiretrovirals poden provocar un augment de colesterol LDL i triglicèrids.

S’estudiaran i compararan una sèrie de marcadors inflamatoris, es farà un estudi profund del perfil lipídic, i es farà el seguiment de com canvien aquests paràmetres al llarg d’un període de dos anys. Així mateix, s’estudiaran les correlacions entre els diferents marcadors, i es determinarà l’aterosclerosi subclínica mitjançant ecodoppler carotidi, per tal d’analitzar com impacten aquests paràmetres en els diferents grups.

Juntament amb el Dr. Podzamczer, participen en aquest estudi les doctores Maria Saumoy i Silvana di Yacovo, el nutricionista Antonio Navarro, i les infermeres Marga Masó i Antonia Vila, tots ells de la Unitat de VIH de l’HUB. També hi participen el Dr. Ramon Vila, del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’HUB, el laboratori de Bioquímica de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Dr. Jordi Ordóñez) i un laboratori de Carolina del Nord (Estats Units).

Octubre 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email