S’ha explicat en una jornada organitzada per la Unitat Funcional de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Institut Català d’Oncologia amb motiu del dia mundial de la malaltia

Imatge de la jornada sobre càncer de mama per a pacients

Imatge de la jornada sobre càncer de mama per a pacients

Avui dia, només un 5-10% de les pacients són diagnosticades des d’un inici amb un càncer de mama avançat o metastàtic, però un 25% de les pacients que tenien la malaltia localitzada en el moment del diagnòstic acabaran desenvolupant metàstasi amb els anys. Darrerament, i gràcies als nous tractaments, s’ha millorat la supervivència d’aquestes pacients, que ara viuen més temps i amb millor qualitat de vida.

Aquesta és una de les novetats que s’han explicat a la jornada “Aprenent a viure amb el càncer: el càncer de mama avançat” que ha organitzat aquest matí la Unitat Funcional de Mama (UFM) i l’Àrea de càncer de mama del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Institut Català d’Oncologia. Aquesta és la Unitat multidisciplinar més antiga de l’Estat i la que té un major volum de pacients de Catalunya.

L’acte ha servit per commemorar el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, que se celebra avui 19 d’octubre. Durant la jornada, que ha reunit pacients i familiars a l’ICO L’Hospitalet, s’ha explicat com es produeixen les metàstasis, com es tracta el càncer de mama avançat i s’ha dut a terme una taula rodona amb professionals de diferents àmbits (metges, investigadors, infermeres, psicooncòleg i treballadora social) i dues pacients amb càncer de mama avançat, per reflectir la importància de l’abordatge integral i del tractament multidisciplinari d’aquestes pacients.

Tractament del càncer de mama avançat o metastàtic

Només un 5 o 10% de les pacients de càncer de mama se’ls diagnostica des d’un inici un càncer avançat, tot i que amb el temps un 25% del total de pacients acaba fent metàstasi. Això és degut al fet que les cèl·lules tumorals tenen la capacitat de disseminar-se i créixer en altres òrgans, com ara ossos, fetge i pulmons.

En la majoria de casos, el càncer de mama metastàtic no es pot curar, ja que la cèl·lula tumoral es fa resistent als tractaments. L’objectiu del tractament, doncs, és allargar la l’esperança de vida d’aquestes pacients, amb la millor qualitat possible.

És per això que es fan servir diferents tipus de tractament dirigits al tipus de tumor i de forma seqüencial, és a dir, un cop s’acaba l’eficàcia d’un tractament (perquè les cèl·lules es fan resistents), se n’inicia un altre. Així, s’aconsegueix evitar toxicitats i augmentar la supervivència de les pacients.

Avui dia, i gràcies a la investigació, els tractaments amb millors resultats estan essent els fàrmacs anti HER2, els inhibidors de les ciclines, de mTOR i algun nou fàrmac quimioteràpic com l’eribulina. Segons el tipus de tumor, la localització de la metàstasi i les característiques de la pacient, es poden utilitzar també cirurgia o radioteràpia.

Augment de la supervivència

Segons dades de les pacients tractades a l’ICO en els darrers anys, es veu un clar augment de la supervivència als 5 anys del diagnòstic de la metàstasi. La supervivència d’aquestes pacients s’ha quasi doblat, passant del 20% al 38% en els darrers 20 anys.

D’altra banda, segons dades del programa nord-americà “Surveillance, Epidemiology and End Results” (SEER), publicades recentment en un informe a la revista JAMA, la supervivència en càncer metastàtic ha millorat i és cada vegada més prolongada: als 10 anys, la supervivència és de gairebé el 10%. Aquest estudi ha inclòs més de 20.000 dones amb càncer de mama en estadi IV.

19 d’octubre de 2016

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email