Contínuament sorgeixen avenços en els aparells tecnològics que s’utilitzen per a tractar malalts crítics en les unitats de cures intensives. L’objectiu d’aquestes millores és proporcionar dispositius més sofisticats que aportin informació més precisa al professional i així poder ser més efectius en el tractament d’aquest tipus de pacients en estat greu. Alguns estudis conclouen que les innovacions en dispositius de ventilació mecànica i monitoratge neurològic aconsegueixen disminuir l’estada dels malalts crítics a l’UCI.

L’actual incorporació d’un nou aparell de ventilació mecànica permet veure gràficament i amb màxima claredat com es produeix l’entrada d’aire insuflat en els pulmons i, el que és més important, fer simulacions d’aquesta acció. Així, amb el nou dispositiu es poden fer proves del volum d’aire que s’ha d’insuflar i de l’augment o disminució de la freqüència respiratòria que cal donar al pacient per tal d’aconseguir el tractament òptim en cada cas. “La substitució de la funció pulmonar és un acte que s’ha de practicar amb gran precisió, ja que els estudis indiquen que si la pressió d’aire insuflat supera uns límits, la mortalitat augmenta. Per això, és molt important poder fer simulacions abans de tractar el pacient i, d’aquesta manera, ventilar de la manera més adient en cada circumstància sense ocasionar cap tipus d’efecte negatiu”, explica el Dr. Rafael Mañez, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

La introducció d’aquests nous dispositius als hospitals requereix una formació prèvia per part dels professionals perquè els puguin fer servir de manera òptima. L’Hospital Universitari de Bellvitge organitza des de fa més d’un any cursos destinats a facultatius d’arreu d’Espanya i també de l’àmbit europeu amb l’objectiu de donar formació continuada, tant teòrica com pràctica, en els avenços en ventilació mecànica, monitoratge i maneig de la sedació en les unitats de malalts crítics. En el marc d’aquests cursos, els pròxims dies 22 i 23 d’abril es presentarà per primer cop aquest nou aparell de ventilació mecànica d’última generació.

Altres avenços tecnològics en el tractament de malalts crítics també s’estan produint en el camp del monitoratge de les funcions neurològiques. Els nous dispositius proporcionen informació exacta en xifres sobre l’activitat del cervell del pacient sedat, cosa que permet adequar els fàrmacs i la sedació que se li dóna en tot moment. “Aquests dispositius són d’especial importància per a saber l’estat del cervell mentre el pacient està sedat o en coma induït. Ara podem personalitzar el nivell de sedació segons les necessitats de cada pacient per tal d’aconseguir el seu màxim confort i que quan calgui despertar-lo, ho faci en un curt termini de temps”, indica el Dr. Mañez.

En aquest sentit, l’hospital ha incorporat un altre aparell d’última generació que mesura la quantitat de sang que arriba a les diferents àrees del cervell. Això permet saber la perfusió cerebral i evitar lesions cerebrals que es puguin ocasionar en situacions complexes, com pot ser en la cirurgia extracorpòria.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email