En quatre mesos, l’aparell ha permès millorar la funció del cor fins al punt que ja pot funcionar sense ajuda mecànica

Cirurgians cardíacs de l’Hospital Universitari de Bellvitge han retirat el dispositiu d’assistència ventricular (cor artificial) implantat el 5 de juny passat a una pacient de 43 anys afectada per una insuficiència cardíaca terminal.

Igual que l’operació d’implantament, aquesta intervenció d’extracció ha estat pionera a l’Estat espanyol, i el seu èxit obre noves perspectives en el camp de l’ús dels dispositius de substitució mecànica de la funció del cor.

La pacient, Maria Cinta Barberà, va explicar el 30 d’octubre passat la seva experiència poc abans de ser donada d’alta en una roda de premsa que va aixecar una gran expectació. En aquesta compareixença va estar acompanyada dels doctors Eduard Castells i Nicolás Manito, que van explicar els detalls mèdics de la intervenció.

La intervenció d’extracció va tenir lloc el 15 d’octubre i es va decidir després d’un acurat procés d’avaluació de l’evolució de l’implantament. Els cardiòlegs van constatar que, durant els quatre mesos en què ha estat funcionant, l’activitat del dispositiu artificial ha permès millorar molt significativament la funció del cor de la pacient, amb l’expectativa que a partir d’ara pugui continuar funcionant sense ajuda mecànica. Aquest fet, unit als riscos i les incomoditats del manteniment i el monitoratge de l’implant, van aconsellar procedir a la intervenció d’extracció.

Tot i que la possibilitat de recuperació del cor i retirada del dispositiu havia estat prevista des del principi, l’expectativa que finalment es produís era considerada baixa, però no impossible, pel fet que l’experiència existent en aquest sentit a nivell mundial és molt baixa.

La intervenció del mes de juny passat, pionera a l’Estat espanyol, va consistir en l’implantament d’una turbina axial de 120 mil·límetres de longitud per 30 de diàmetre, anomenada INCOR, que substituïa el funcionament del ventricle esquerre del cor. Aquest dispositiu permetia per primera vegada realitzar un suport de la funció cardíaca sense límit temporal.

Amb aquestes dues intervencions s’ha donat el tret de sortida a Espanya a l’ús de procediments de substitució mecànica a llarg termini com una alternativa més dins de l’arsenal terapèutic contra els casos més greus d’insuficiència cardíaca avançada. Altres tractaments contra aquesta patologia inclouen fàrmacs, teràpia de resincronització cardíaca, assistència mecànica temporal, i trasplantaments de cor.

Hospital Bellvitge :: eHUB :: La pacient del primer cor artificial

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email