La mortalitat dels pacients amb esclerosi sistèmica és 2,72 vegades superior a la de la població general

La mortalitat dels pacients amb esclerosi sistèmica, una malaltia autoimmunitària del teixit conjuntiu, és 2,72 vegades superior a la de la població general, segons conclou l’estudi “Mortality and survival in systemic sclerosis: Systematic review and meta-analysis” que té com a primer firmant el Dr. Manuel Rubio Rivas, de la Unitat de Malalties Autoimmunitàries del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Aquest estudi és la més gran metaanàlisi realitzada fins ara sobre mortalitat i supervivència en esclerosi sistèmica. L’estudi de supervivència mostra també una millora en les últimes dècades, principalment als 5 anys de seguiment després del diagnòstic.

Sobre les causes de la mort, al voltant del 47% van ser causes relacionades amb esclerosi sistèmica. L’afectació cardiopulmonar constitueix la principal causa de mort en aquests pacients, especialment en les últimes dues dècades, en què hi ha hagut un descens de l’afectació renal i gastrointestinal com a causes de mort.

El procediment seguit va ser la revisió sistemàtica i posterior metaanàlisi dels estudis de mortalitat i supervivència en esclerosi sistèmica publicats a Medline i Scopus entre el 1960 i el 2013. La mortalitat es va mesurar mitjançant la ràtio estandarditzada de mortalitat (SMR) i, per a l’anàlisi, es va utilitzar el mètode de l’invers de la variança.

A més del Dr. Rubio, també van realitzar l’estudi la Dra. Cristina Royo i el Dr. Xavier Corbella, de l’Hospital de Bellvitge, així com la Dra. Carmen Pilar Simeón i el Dr. Vicent Fonollosa, de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Podeu consultar l’abstract de l’article clicant aquí.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email