La Marató de TV3 beca un projecte liderat pel Dr. Casasnovas per desentrellar les bases moleculars de la malaltia de la motoneurona

El projecte Biomedicina de sistemes per desentrellar les bases moleculars i modelitzar malalties de la motoneurona corticoespinal, que lidera el Dr. Carlos Casasnovas, de la Unitat de Neuromuscular del Servei de Neurologia de l’Hospital, ha estat finançat amb 400.000 € per La Marató 2013, dedicada a les malalties neurodegeneratives.

El principal objectiu d’aquest projecte és aconseguir, mitjançant l’anàlisi de sistemes, la caracterització comparada de les malalties motoneuronals, integrant dades genètiques, moleculars, clíniques i metabolòmiques. Això contribuirà a una major comprensió de les vies comunes que afecten la neurodegeneració motora.

Per aconseguir-ho, s’aplicarà metabolòmica d’alt rendiment, metodologies de seqüenciació d’última generació i l’anàlisi bioinformàtica integrativa amb eines de biologia de sistemes. La validació es portarà a terme in vitro per biologia molecular i proves bioquímiques, i in vivo amb la generació i caracterització funcional dels mutants del model peix zebra.

D’aquesta manera, s’espera millorar el diagnòstic i la identificació i caracterització metabòlica i funcional de noves variants de seqüència i nous gens implicats en malalties motoneuronals. Els models in vitroin vivo de la degeneració de neurones motores que s’obtindran seran útils per a la dissecció de la fisiopatogènia, el disseny racional de mètodes terapèutics i la detecció de fàrmacs.

El projecte serà desenvolupat per l’IDIBELL, en col·laboració amb el grup de malalties neurometabòliques dirigit per la Dra. Pujol, la Fundación Pública Galega de Medicina Xenómica – Fundación Ramón Domínguez de Santiago de Compostela, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona – UPF, i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida – Fundació Dr. Pifarré.

Les beques es van lliurar el passat 31 d’octubre en un acte acadèmic presidit pel conseller de Salut, Boi Ruiz, i conduït per Núria Solé i Roger de Gràcia. El Dr. Casasnovas, que va parlar en nom dels premiats, va agrair aquesta inversió en recerca i va destacar la responsabilitat que representa investigar gràcies als donatius de milers de ciutadans anònims, als quals va dir que “no se’ls decebrà”, i que “cada euro suposarà una millora per a la salut”. En total La Marató 2013 ha impulsat 44 projectes de recerca per import de més d’11 milions d’euros.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email