La major precisió de la cirurgia robòtica permet la conservació de la continència i de la funció sexual

Estudis internacionals demostren que la cirurgia robòtica utilitzada en el tractament del càncer de pròstata aconsegueix millors resultats en la conservació de la continència urinària, la conservació de la funció sexual i en la disminució de complicacions en el postoperatori. “La major precisió de moviments, la visió en tres dimensions i l’ampliació de la imatge en deu augments que aporta el robot són els factors determinants que fan que la cirurgia robòtica sigui superior a la convencional en el càncer de pròstata”, explica el Dr. Francesc Vigués, cap de secció del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). “Al mateix temps, aquests resultats reforcen la hipòtesi que l’eficàcia de les intervencions amb sistema quirúrgic robotitzat compensa els elevats costos d’adquisició, manteniment i material fungible d’aquest equipament”, afegeix.

Fins a l’actualitat, a l’Hospital Universitari de Bellvitge s’han dut a terme 150 cirurgies radicals de pròstata amb assistència robòtica. “Del total de malalts afectats de càncer de pròstata tributari de postatectomia radical, un 60% dels casos han estat operats amb cirurgia robòtica”, assegura el Dr. Vigués. “Seleccionem com a pacients tributaris de prostatectomia radical robòtica aquells que presenten un càncer sense disseminació fora de la càpsula prostàtica i amb una bona potència sexual abans de la cirurgia, ja que són susceptibles de beneficiar-se més de la major precisió de l’ús del robot”, afegeix.

Així mateix, l’evolució del postoperatori immediat és superposable a l’obtinguda amb la cirurgia laparoscòpica. La recuperació de la continència urinària és més ràpida i la conservació de la funció sexual és superior als operats amb cirurgia oberta o laparoscòpica. En aquest sentit, una anàlisi de les 46 prostatectomies radicals robòtiques practicades a l’HUB l’any 2012 revela que no s’han registrat complicacions ni durant la cirurgia ni en el postoperatori immediat. L’anàlisi també revela que la mitjana d’edat és de 57 anys i la mitja d’estada hospitalària de 48 hores. Els resultats aconseguits per l’HUB han estat corroborats per l’Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut en l’estudi Monitoratge de la cirurgia robòtica Da Vinci a Catalunya, resultats preliminars (octubre de 2012), i formen part d’un estudi prospectiu de l’HUB actualment en marxa, amb el suport d’una beca FIS, sobre l’impacte d’aquesta intervenció en la qualitat de vida dels pacients i en la recuperació funcional postquirúrgica.

“La robòtica ha revolucionat la cirurgia millorant la precisió de les intervencions i reduint el temps de recuperació postoperatòria. Tot i que encara és un camp en ple desenvolupament, l’esforç de crear i mantenir un programa de cirurgia robòtica és una bona inversió de cara a un futur molt immediat”, assegura el Dr. Vigués.

Segons dades del Departament de Salut, el càncer de pròstata és el tumor més freqüent a Catalunya en homes, amb 4.258 casos anuals (el 21,3% de tots els tumors detectats en homes). Aquestes dades revelen que un de cada sis homes desenvoluparà un càncer de pròstata al llarg de la seva vida. Així doncs, el càncer de pròstata es tracta del tercer càncer masculí més mortal en termes absoluts, amb 803 defuncions a l’any.

L’any 2009, l’Hospital de Bellvitge va iniciar, amb el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el seu programa de cirurgia robòtica amb el sistema Da Vinci. El robot Da Vinci és una plataforma amb quatre braços mecànics per al maneig d’instrumental quirúrgic mínimament invasiu i d’una càmera endoscòpica d’alta definició. Els braços estan connectats a una consola on el cirurgià s’asseu, veu el camp quirúrgic en tres dimensions, i controla l’instrumental i la navegació amb els braços i peus de forma més precisa que si ho fes manualment, evitant així possibles tremolors o imprecisions. L’HUB va ser el segon centre de Catalunya a dotar-se d’aquest equipament, del qual també disposen, actualment, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la Fundació Puigvert, el Centre Mèdic Teknon i l’Hospital Quirón.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email