La introducció de nous dispositius eleva la taxa d’èxit del tractament de l’oclusió coronària crònica del 60% al 90%

L’oclusió coronària crònica és una de les lesions coronàries de més difícil tractament. Darrerament, s’han dissenyat diferents dispositius que ajuden al tractament, amb els quals s’ha passat d’una taxa d’èxit del voltant del 60% a prop d’un 90%. L’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat un dels pioners a l’Estat a posar en marxa un programa especial per abordar aquest tipus de lesions. Això ha fet que la nostra unitat hagi estat reconeguda com una de les més experimentades en aquest camp i seleccionada per realitzar el workshop.

En aquest sentit, la Unitat d’Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari de Bellvitge va organitzar el passat mes de juliol dues trobades científiques i docents amb la presència d’especialistes nacionals i internacionals. Les reunions van incloure la realització de diversos procediments en el Laboratori d’Hemodinàmica de l’àrea quirúrgica de la segona planta que es van retransmetre en directe a l’aula petita de la sala d’actes.

El dia 2 de juliol, va tenir lloc la I Reunió de joves talents en el tractament de les oclusions coronaries cròniques mitjançant intervencionisme coronari. A la reunió, van ser convidats 15 cardiòlegs hemodinamistes d’hospitals espanyols que s’estan iniciant en el programa. Es van tractar amb èxit dos pacients amb oclusió total crònica en una arteria coronària, un d’ells mitjançant un accés retrògrad des de l’altra artèria coronària i l’altre amb accés anterògrad des de la mateixa arteria coronària. Tot aquest programa es va dur a terme amb la col·laboració del laboratori Abbott.

Per altra banda, el 9 de juliol es va dur a terme el I Workshop en Tomografia de Coherència Òptica (OCT), amb la col·laboració del laboratori Terumo. L’OCT és una tècnica de diagnòstic intracoronari que es basa en la reflexió d’un feix de llum infraroja, que s’envia des de l’interior de l’artèria coronària mitjançant un catèter que es trasllada per sobre d’una guia intracoronària. Aquest catèter envia un feix de llum infraroja i, segons les característiques de cada teixit que travessa, donarà un aspecte diferent, de manera que pot diferenciar la normalitat de les zones on es detecta patologia.

Es tracta d’una tècnica relativament nova i que permet l’estudi de les lesions situades a l’endoteli vascular i a poca profunditat, i està especialment indicada per al seguiment del resultat dels stents intracoronaris. A la trobada, hi van acudir 15 metges de Portugal, Rússia i d’alguns centres espanyols, i es va aplicar la tècnica a tres pacients amb malaltia coronària.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email