L’aplicació de la intel•ligència artificial a la medicina té un enorme potencial i pot permetre optimitzar tractaments mèdics, segons coincideixen a afirmar els especialistes. Diversos equips estan fent els primers passos perquè els pacients que necessiten diàlisi millorin la seva qualitat de vida gràcies a aquesta “capacitat” dels ordinadors de prendre decisions intel•ligents o, si més no, de comportar-se com si tinguessin una intel•ligència semblant a la humana. Alguns d’aquests experts han explicat avui la seva experiència en el simposi I Reunió de Ciència i Diàlisi: Intel•ligència Artificial, Bellvitge First Science for Dialysis Meeting: Artificial Intelligence.

La Dra. N.Montero, Carlo Barbieri; el Dr. M. Hueso, Alfredo Vellido, Anders Jonsson i el Dr. J.M. Cruzado al final de la jornada

Segons ha explicat Anders Jonsson, cap del Grup de Recerca en Intel•ligència Artificial i Aprenentatge Automàtic de la Universitat Pompeu Fabra, alguns dels àmbits mèdics en què aquestes tècniques seran de gran ajuda en un futur proper són la sepsi, la segmentació i classificació de les imatges diagnòstiques, els assajos de teràpies contra el càncer i l’estímul preventiu per a l’epilèpsia.

Els algoritmes no substituiran els metges

Segons ha dit Johnsson, “els algoritmes d’aprenentatge automàtic no podran substituir els metges, però la intel·ligència artificial farà millor determinats tipus de tasques, com ara algunes funcions del diagnòstic per la imatge”.

En la mateixa línia, Alfredo Vellido, del Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha precisat que “no és qüestió de plantejar-se si les màquines acabaran substituint els radiòlegs, perquè no serà així, sinó de plantejar-se com es farà perquè els metges i la intel•ligència artificial col•laborin eficaçment en molts àmbits”.

Carlo Barbieri, de Fresenius Medical Care, ha presentat els resultats positius que ha obtingut un sistema d’intel•ligència artificial per ajudar a controlar l’anèmia en pacients en tractament d’hemodiàlisi. Per la seva banda, Manuel Angoso, de l’Hospital Virgen del Consuelo de València, ha explicat una tecnologia que decideix la quantitat de líquid que cal extreure en la diàlisi en funció d’un monitoratge continu de diversos paràmetres.

Miguel Hueso, nefròleg de l’Hospital Universitari de Bellvitge i un dels organitzadors de la reunió, ha exposat les prestacions que els nefròlegs desitjarien de la intel•ligència artificial per tal de contribuir a la millora dels tractaments. En aquest sentit, associats a biosensors que permetin un monitoratge permanent dels pacients, els algoritmes d’aprenentatge automàtic podrien modificar pautes de tractament molt abans que els metges, en el mateix moment en què en detecti la necessitat, i salvar, així, moltes vides.

Núria Montero, nefròloga de l’Hospital Universitari de Bellvitge i coorganitzadora de la reunió, ha destacat que “treballar amb aparells mèdics que aprenguin de l’experiència i que decideixin pel seu compte davant d’un fet inesperat serà una revolució —amb moltes implicacions tant per a nosaltres com per als pacients— per a la qual hem d’estar preparats”.

La diàlisi és un dels àmbits on aquesta tecnologia genera moltes expectatives ja que, segons destaquen els especialistes, “és una teràpia que dona vida, però una vida de mala qualitat que aquests sistemes podrien millorar”. Els pacients en tractament d’hemodiàlisi han d’acudir tres vegades per setmana al centre mèdic a sotmetre’s a sessions d’unes quatre hores de durada. Entre els avenços que ja són una realitat en assajos clínics als Estats Units d’Amèrica i d’altres països hi ha els dialitzadors portàtils. Segons aquests experts, el control mitjançant la intel·ligència artificial es podria desenvolupar de manera vinculada a aquests nous dispositius.

D’acord amb el Registre de malalts renals de Catalunya, actualment hi ha uns 4.700 pacients sotmesos a un tractament d’hemodiàlisi i diàlisi peritoneal i cada any més de 1.000 malalts nous s’incorporen a aquestes teràpies de substitució de la funció dels ronyons.

22 de setembre

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email