La innovació en la radiologia és clau per a la millora del pronòstic dels tumors ossis i sarcomes

Els tumors ossis i sarcomes són tumors poc freqüents que, per la seva complexitat, constitueixen un dels millors exemples de patologia oncològica on és imprescindible el treball en equip. En els darrers anys, el pronòstic de tots aquests tumors ha millorat notablement gràcies als continus avenços en cirurgia, radioteràpia i quimioteràpia, i també al progrés de les tècniques radiològiques diagnòstiques, que permeten caracteritzar millor cada tumor i preveure la resposta al tractament.

En aquest sentit, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha organitzat, els dies 22 i 23 de novembre, el Curs de Radiologia de Tumors de l’Aparell Locomotor, en el qual radiòlegs, cirurgians ortopedes, oncòlegs, patòlegs i metges nuclears de tot l’Estat han presentat els últims avenços en el diagnòstic i tractament d’aquests tumors.

“D’entre els diferents especialistes que hi intervenen, els radiòlegs tenen cada cop un paper més rellevant. Actualment, es curen aproximadament la meitat dels sarcomes de parts toves i dos terços dels tumors ossis sense metàstasi en el moment del diagnòstic”, explica el Dr. José A. Narváez organitzador del curs i metge adjunt de l’Hospital Universitari de Bellvitge. També, s’ha demostrat que els malalts atesos en unitats multidisciplinàries expertes aconsegueixen una millor supervivència.

La sessió va abordar les noves tècniques, com ara la difusió o els estudis dinàmics amb contrast per ressonància magnètica, la tomografia d’emissió de positrons amb tomografia computada (PET-TC), l’angiografia tomografia computada (angioTC) o la perfusió mitjançant tomògraf multidector. El curs va ser organitzat pel Servei de Radiodiagnòstic de l’HUB, amb la col·laboració de la Unitat Funcional de Tumors Ossis i Sarcomes de l’HUB i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), juntament amb els serveis de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i de Cirurgia Plàstica del mateix hospital.

“Una tècnica diagnòstica fonalmental és la biòpsia percutània guiada per imatge, un procediment que pràcticament ha substituït les biòpsies quirúrgiques i que ha aconseguit reduir el temps de recuperació i el risc per al malalt amb el mateix rendiment”, afirma el Dr. Narváez. “Una altra aportació consolidada de la radiologia és el tractament percutani per radiofreqüència de tumors ossis benignes,” afegeix. D’altra banda, també es van revisar les característiques radiològiques dels tumors ossis i de parts toves, el paper dels procediments intervencionistes i de les tècniques terapèutiques percutànies, donant especial èmfasi a la importància del maneig multidisciplinari d’aquest tipus de tumors.

Els tumors de l’os afecten sobretot nens i adolescents, amb una incidència aproximada d’1 cas anual per cada 100.000 habitants (uns 75 nous casos cada any a Catalunya); els sarcomes de parts toves –greix, músculs, tendons, vasos sanguinis, nervis i teixits profunds de la pell– presenten una incidència d’uns 2 casos nous a l’any per cada 100.000 habitants (uns 150 casos nous cada any a Catalunya).

La Unitat Funcional de Tumors Ossis i Sarcomes (UFTOS) de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) és un dels centres de referència en el tractament d’aquests tumors a Catalunya i Espanya. Es va posar en marxa com a consulta multidisciplinària l’any 2000, i cinc anys després es va constituir formalment en unitat funcional. Va ser una de les primeres de l’Estat a obtenir el reconeixement oficial. Atén unes 270 primeres visites anuals, de les quals una mica més de la meitat corresponen a pacients amb patologia maligna. En l’àmbit de la radiologia, realitza anualment entre 130 i 140 procediments intervencionistes de l’aparell locomotor, incloent-hi les biòpsies percutànies guiades per imatge.

Gener 2013

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email