La Dra. Marta Cecilia Flores, durant el seu de 4t any de residència de l’especialitat de Neurofisiologia Clínica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va realitzar una rotació externa de 14 setmanes a la Unitat d’Integració Central del Dolor del Centre de Neurociències de Lió (INSERM), centre d’investigació del dolor neuropàtic de molt alt prestigi nacional i internacional.

La Dra. Marta Cecilia Flores ha ampliat durant una rotació externa a Lió els seus coneixements sobre dolor neuropàtic

En aquest centre, va portar a terme una gran activitat assistencial i, sobretot, de recerca en relació amb l’estudi, diagnòstic i tractament d’aquest tipus de dolor.

Una de las tècniques que va aprendre va ser l’estimulació del tacte fi mitjançant filaments de Von Frey, que permet estimar quantitativament el llindar tàctil sobre qualsevol superfície corporal. També va conèixer la quantificació o verificació de l’afectació de les fibres de petit calibre i del sistema espinotalàmic mitjançant l’emissió d’estímuls làser.

Un altre avenç que va poder observar és l’estimulació magnètica transcranial (EMT) a pacients que no responen al tractament farmacològic. Als pacients que presenten una bona resposta a l’EMT, se’ls implanta un estimulador cortical, una tècnica introduïda el 1993 pel neurocirurgià japonès Tasaki Tsubokawa, i que aquest centre ràpidament va començar a realitzar. Tot i que ja està implantada en altres centres d’arreu del món, encara no es realitza en el nostre hospital.

També va tenir la possibilitat de participar en dos dels projectes que tenen actualment en marxa, entre ells l’estudi comparatiu de potencials sensitius evocats (PES) després de realitzar estímuls amb làser i elèctrode concèntric planar, i va poder veure com realitzen els estudis de PES d’alta densitat amb registre de 128 canals, així com els estudis de potencials de fibra fina i registre amb elèctrodes intracranials, entre d’altres.

Juliol 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email