La Dra. Laura Sánchez ha realitzat una estada de tres mesos a l’Hospital Fundación de Medicina Tropical Heitor Viera Dourado (Brasil)

La Dra. Laura Sánchez, facultatiu resident de 5è any de l’especialitat de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha realitzat una estada de tres mesos a l’Hospital Fundación de Medicina Tropical Heitor Viera Dourado (Brasil).

Donat l’augment constant de la incidència de malalties tropicals al nostre país i per un interès personal, va decidir realitzar una rotació a la Fundación de Medicina Tropical Heitor Viera Dourado.

Aquest centre és hospital de referència de malalties infeccioses de Amazonas, Assistència mèdica, Recerca i Docència en àrees de malalties tropicals, tant a nivell nacional com mundial, i atén anualment a 200.000 malalts en règim ambulatori, i té més de 2.000 ingressos hospitalaris. Disposa de 140 llits d’hospitalització, dels quals 7 són de Teràpia Intensiva.
Durant la rotació a la Unitat de Cures Intensives (UCI) d’aquest centre, vaig poder conèixer altres formes de treball. aprenent tècniques que ells utilitzen per a salvar les grans limitacions materials que tenen.

He pogut tractar malalties poc freqüents en el nostre àmbit, com ara el tètanus, la lepra o la malària greu, així com a malalts immunodeprimits per SIDA amb malalties oportunistes. El diagnòstic de VIH a l’Amazonas és tardà, i l’adherència al tractament, complicada, tot i que el tractament és gratuït. Això implica que existeixin un gran nombre de malalts afectes a més a més de neurotoxoplasmosi, meningitis tuberculosa, per criptococ, pneumònies per neumocistosis, tuberculosi miliar, etc., amb una alta morbimortalitat.

Tot i que es realitzen campanyes de vacunació per al tètanus, hi ha zones molt allunyades de la ciutat, amb accessos complicats que fan que els pacients no hi vagin. L’UCI d’aquest hospital atén un nombre elevat de casos de tètanus.

En tractar-se d’un centre de referència de malalties infeccioses, a l’UCI també hi arriben malalts amb meningitis bacterianes, encefalitis víriques, lepra, cirrosis descompensades, i nombroses pneumònies (adquirides a la comunitat i també de malalts immunodeprimits).

Vaig poder també entrar en contacte amb nombrosos investigadors, que realitzaven treball de doctorat postgrau sobre malalties tropicals, i que em vàrem obrir els ulls a una altra visió a uns altres camps de la Medicina.

He pogut establir una gran interrelació amb altres professionals i aquesta estada m’ha permès conèixer el sistema de salut diferent, amb moltes mancances i com solucionar-les de manera més eficient possible.

Considero que aquesta rotació ha estat molt profitosa en tots els sentits, docent, assistencial i humà. En resum, ha estat una gran experiència.

Mayo 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email