La Dra. Eva Farrero lidera un estudi multicèntric en 9 hospitals de l’Estat sobre la ventilació no invasiva precoç en ELA

La Dra. Eva Farrero, facultativa especialista del Servei de Pneumologia de l’HUB, és la investigadora principal del projecte de recerca Análisis del impacto de la ventilación no invasiva precoz en la esclerosis lateral amiotrófica: estudio multicéntrico aleatorizado, que ha estat finançat amb 90.541 € en la darrera convocatòria del Fondo de Investigación Sanitaria (FIS) de l’Instituto de Salud Carlos III.

Es tracta d’un estudi multicèntric que es desenvoluparà en 9 hospitals de tot l’Estat (5 a Catalunya, 2 a Madrid, 1 a Sevilla i 1 a Vitòria) i que coordina, des de l’HUB, la Dra. Farrero. Els altres facultatius especialistes del nostre centre que hi participen són la Dra. Núria González i el Dr. Enric Prats, del Servei de Pneumologia, i la Dra. Mònica Povedano, del Servei de Neurologia.

L’ELA és una malaltia neurodegenerativa ràpidament progressiva amb mal pronòstic a curt termini, sense tractament curatiu en l’actualitat. Les complicacions respiratòries són la principal causa de mort, per la qual cosa del Servei de Pneumologia, conjuntament amb el Servei de Neurologia i la seva unitat multidisciplinària d’ELA, fa temps que treballen en el diagnòstic precoç i en el tractament d’aquestes complicacions.

La ventilació no invasiva (VNI) és el tractament d’elecció d’aquestes complicacions, però el moment d’inici del tractament és un punt en controvèrsia. En l’actualitat, el tractament s’inicia quan es detecta una clara alteració en la funció de la musculatura respiratòria o alteracions gasomètriques o símptomes clínics. En aquest estudi, es pretén avaluar l’impacte de la VNI quan s’inicia de forma precoç, és a dir, en fases molt inicials de debilitat muscular respiratòria, comparant-ho amb la indicació estàndard actual.

L’estudi té una durada prevista de 3 anys, i els resultats esperables són que l’aplicació precoç del tractament permeti alentir la progressió de la debilitat muscular respiratòria i millorar així la supervivència i la qualitat de vida d’aquest pacients. Així mateix, la confirmació dels resultats esperables permetria disposar d’un criteri clar d’inici del tractament amb VNI que milloraria l’atenció dels pacients amb ELA.

Març 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email