La consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda del Govern, Pere Aragonès, han visitat avui els quiròfans de la CMA i la resta del bloc quirúrgic de l’Hospital de Bellvitge. En el decurs de la visita, han pogut conèixer de prop els projectes més rellevants que l’Hospital té en marxa per millorar i ampliar els seus equipaments, especialment a l’edifici tecnoquirúrgic, que funcionarà a ple rendiment l’any 2020, segons ha confirmat la mateixa consellera. A més, han mantingut reunions amb l’equip de direcció i un grup d’investigadors de l’Hospital i del Campus Bellvitge i han visitat les obres del nou Laboratori Clínic territorial.

Acompanyats en el seu recorregut per la Gerent de la GTMS, la Dra. Montserrat Figuerola; la directora de l’Hospital de Bellvitge, la Dra. Cristina Capdevila, i el subdirector de Procés Quirúrgic del centre, el Dr. Álvaro Arcocha, entre d’altres integrants de l’equip mèdic i de direcció, la consellera i el vicepresident, s’han interessat pels detalls d’un dels projectes cabdals més immediats: el mòdul de nou quiròfans per a cirurgies de molt alta complexitat. L’Hospital està treballant amb la previsió d’obrir aquests nou quiròfans durant el 2019. Després s’habilitaran quinze quiròfans més, amb l’objectiu de completar el nou bloc quirúrgic de l’Hospital de Bellvitge el 2020.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, flanquejats pel Dr. Álvaro Arcocha i la Dra. Cristina Capdevila

Per a Vergés, aquests nous quiròfans permetran “millorar l’atenció a la ciutadania” i, a tall d’exemple, ha subratllat que als 7 quiròfans que es van posar en marxa l’any passat, “han permès fer, des del gener fins ara, més de 4.000 operacions, és a dir, 1.200 més de les que es podien fer anteriorment”.

Al seu torn, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda del Govern, Pere Aragonès, ha destacat l’aposta del Departament de Salut i del Govern en el seu conjunt per la recerca. “Hi ha estats que la indústria militar és la que genera innovació, millora tecnològica. En el nostre cas, són les ciències de la salut i la vida, i la inversió en recerca en aquests àmbits” i ha afegit que gràcies a aquesta aposta, avui Catalunya, la seva xarxa hospitalària i els centres de recerca en l’àmbit de les ciències de la salut i la vida són “una referència”.

Dels nou quiròfans que s’obriran el 2019, tres seran quiròfans híbrids, la qual cosa permetrà treballar d’una manera més eficient i amb la més alta tecnologia del mercat. L’Hospital de Bellvitge serà l’únic centre d’Espanya que comptarà amb tres quiròfans híbrids, que permetran fer en una mateixa sala la intervenció quirúrgica i les proves d’imatge. Tenir un TAC i un AngioTAC intraoperatoris (dins del quiròfan) permet un tractament més precís i segur per al pacient, alhora que estalvia temps d’intervenció i d’estada.

En els nou quiròfans es concentraran la cirurgia cardíaca, neurocirurgia, cirurgia vascular i raquis (amb un quiròfan específic que permetrà donar resposta a la llista d’espera d’aquesta especialitat). També s’hi abordaran cirurgies hepatobiliopancreàtiques i esofagogràstiques (oncològiques i no oncològiques complexes).

Aquest estiu, l’Hospital de Bellvitge també està fent obres per traslladar a la segona planta de l’edifici tecnoquirúrgic la Unitat de reanimació post-quirúrgica (amb 8 llits), amb la intenció que pugui entrar en funcionament el mes d’octubre. Així mateix, s’estan adequant i equipant els nous gabinets d’endoscòpia digestiva i respiratòria que estaran operatius el novembre. Aquests gabinets comptaran amb una àrea d’altíssima especialització per a les endoscòpies intervencionistes d’alta complexitat.

Totes aquestes obres es fan a l’edifici tecnoquirúrgic, inaugurat el novembre de 2014. Actualment acull a la planta -1 els serveis de Farmàcia, Esterilització i Magatzem; a la planta 0 el servei d’Urgències i l’Àrea de Radiologia d’Urgències; a la planta 1 els hospitals del dia mèdic i quirúrgic i gabinets d’exploració, a la planta 2 la Unitat de Reanimació d’Urgències i a la planta 3 els set quiròfans de CMA.

Més quiròfans, més activitat, menys llista d’espera

Els nous quiròfans que s’inauguraran el 2019 se sumaran als set quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) que van entrar en funcionament el juliol de 2017 a l’edifici tecnoquirúrgic, que es on es concentrarà en un futur l’activitat quirúrgica de l’hospital, amb un total de 31 quiròfans, quan s’hagi completat la dotació d’equipaments.

Gràcies als set quiròfans de CMA i a l’increment d’activitat realitzat a la resta de quiròfans del centre, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha fet entre juny 2017 i juny 2018 un total de 4.000 intervencions més que entre juny 2016 i juny 2017.

El balanç del darrer any és altament satisfactori, especialment pel que fa a la reducció de la llista d’espera de pacients fora de garantia. En conjunt, l’Hospital de Bellvitge ha reduït un 54% el nombre de pacients que estan fora de termini per a ser operats. Si a l’abril 2017 hi havia 3.490 persones en aquesta situació, a l’abril 2018 eren 1.613.

A més, l’Hospital de Bellvitge ha reduït en un 20% per cent les seves llistes d’espera quirúrgiques entre l’abril de 2017 i l’abril de 2018, el doble que la mitjana de Catalunya (10%).

L’entrada en funcionament del nou bloc quirúrgic és determinant per poder consolidar en els propers anys aquest ritme d’activitat.

Balanç del primer any dels set quiròfans de CMA

Un any després de la inauguració dels set nous quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), l’Hospital Universitari de Bellvitge ha aconseguit incrementar en un 38% el nombre d’intervencions sense ingrés. De gener a juny 2018 s’han fet 4.347 operacions; 1.200 més que en el mateix període de 2017. La intervenció més freqüent ha estat la de catarates (1.105), seguida de les operacions de traumatologia, de cirurgia general i digestiva i de cirurgia plàstica.

Els nous quiròfans compten amb tecnologia d’última generació i s’han dotat d’un programari especial per visualitzar en temps real la ubicació dels pacients i poder informar als familiars. Quan el malalt passa a quiròfan, a l’àrea de recuperació o a planta, l’acompanyant rep un missatge al seu telèfon mòbil.

Aquest innovador sistema de traçabilitat del pacient al llarg de tot el procés quirúrgic, de disseny propi, ha tingut una molt bona acollida. Familiars i acompanyants han valorat amb una nota mitjana de 10 l’atenció rebuda per part dels professionals i amb un 9,5 el circuit d’informació.

Procediments innovadors als nous quiròfans de CMA

A banda de la cirurgia major ambulatòria convencional, al nou bloc quirúrgic s’hi fan procediments terciaris innovadors, com el tractament del càncer de mama utilitzant radioteràpia intraoperatòria dirigida amb el sistema INTRABEAM®. Amb aquesta tecnologia, la radiació s’aplica directament al llit tumoral –a teixit obert–, en el moment de la intervenció quirúrgica, després d’extirpar el tumor. Un 70% dels tractaments de càncer de mama es fan per CMA.

Els nous quiròfans també incorporen una tecnologia única en un centre públic a Catalunya per a la detecció del càncer de pròstata. Es tracta de la biòpsia de fusió d’imatges, que permet detectar un 30% més de tumors agressius en comparació amb la biòpsia clàssica.

També s’estan abordat amb CMA recanvis de marcapassos, intervencions complexes del servei d’Urologia com la resecció transuretral de la bufeta o les pròtesis de penis, operacions de Cirurgia Plàstica per tractar tumors cutànis i intervencions de Traumatologia (lligaments creuats del genoll, pròtesis de ma, pròtesis d’espatlla), entre d’altres. A més, els nous quiròfans han permès incrementar l’índex de substitució de colecistectomia i fer més cirurgies de la paret abdominal.

Per últim, a Oftalmologia els nous quiròfans han fet possible tractar amb braquiteràpia els tumors oculars i han permès incorporar un làser d’última generació per operar cataractes i còrnies. Bellvitge és l’únic centre públic català que usa aquesta tecnologia i el primer d’Espanya que l’aplica en la cirurgia de còrnia complexa.

27 de juliol