Els dies 23, 24 i 25 de març de 2011, elXII Curs Internacional de Cirurgia Ginecològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge va organitzar el XII Curs Internacional de Cirurgia Ginecològica. Aquest any, el curs va tenir un format exclusivament quirúrgic que va permetre, en tres dies, avaluar el present i el futur de la cirurgia ginecològica.

La cirurgia robòtica, protagonista del XII Curs Internacional de Cirurgia Ginecològica

El Dr. Joaquim Esperalba, director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris del Departament de Salut, juntament amb el Dr. Albert Salazar, director mèdic de l’Hospital i amb el Dr. Jordi Ponce, cap del Servei de Ginecologia de l’HUB, van inaugurar el Curs.

Els més de 300 assistents de tot el món van poder veure cada dia cirurgies retransmeses en circuit tancat de televisió, en connexió simultània amb dos quiròfans, amb la possibilitat d’un debat bidireccional entre els cirurgians i l’audiència del curs.

Les operacions van ser realitzades per alguns dels millors cirurgians del panorama ginecològic internacional en àmbits com ara la clàssica laparotomia en cirurgia vaginal o la robòtica, recentment introduïda a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Es van mostrar en directe procediments com ara la histerectomia, la reparació del sòl pèlvic, el port únic laparoscòpic o l’oncologia avançada mitjançant el robot Da Vinci.

Aquest any, a més, el curs va comptar amb dos ponents magistrals, el Prof. Xavier Magriñá (Mayo Clinic, Scottsdale, USA) i el Prof. Angelo Maggioni (Institut Europeu d’Oncologia, Milano, Itàlia), que, a través de la seva experiència, i sempre en format d’imatge quirúrgica, van ensenyar sobre el passat, present i futur de la cirurgia robòtica i sobre l’anatomia quirúrgica dels espais de la pelvis.

El Dr. Magriñá va iniciar la implantació de la robòtica a la cirurgia avançada l’any 2003 amb els primers prototips, i des d’aleshores ha consolidat mundialment aquest avenç des de la seva tasca al capdavant del Departament de Ginecologia de la Clínica Mayo d’Arizona. És un referent mundial en cirurgia ginecològica i un reconegut docent arreu del món, el qual, malgrat més de 30 anys de tasca professional als Estats Units, mai ha deixat de banda les seves constants aportacions didàctiques al nostre país.

El Dr. Maggioni és un expert cirurgià oncològic, ubicat al prestigiós Intituto Europeo di Oncologia de Milano i ha estat un dels implantadors de la cirurgia robòtica en aquest àmbit de l’especialitat. Actualment és el president de l’European Society for Robotic Gynecological Surgery (SERGS) i, com a tal, ha desenvolupat models docents de videocirurgia de gran valor didàctic, com el que ha exposat durant el curs sobre els espais de la pelvis en la histerectomia radical.

Març 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email