La cirurgia robòtica maxil·lofacial redueix el temps d'intervenció i de recuperació del pacient

El passat 8 de novembre, el Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari de Bellvitge va efectuar la primera intervenció quirúrgica de l’Estat en aquesta especialitat amb el sistema quirúrgic robotitzat da Vinci. Concretament, es va tractar de la ressecció d’una tumoració en el paladar tou a un pacient de 79 anys d’edat.

El Dr. Antoni Monner, cap del Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari de Bellvitge i autor d’aquesta primera cirurgia robòtica de l’especialitat, destaca que “amb aquest sistema, es podran efectuar, entrant directament per la cavitat oral, intervencions clàssiques en la base de la llengua o en les parets de la faringe que, fins ara, s’havien d’efectuar, per la seva localització, amb abordatge transmandibular, amb la conseqüent osteotomia de la mandíbula i obertura del sòl de la boca. Això representarà un gran estalvi en temps d’intervenció i en morbilitat”.

Els cirurgians també preveuen que es podran efectuar intervencions mínimament invasives a l’àrea del cap i coll, reduint el temps d’intervenció, les maniobres reconstructives i el risc d’infeccions.

La posada en marxa d’aquest nou programa de cirurgia robòtica oral i maxil·lofacial, en la qual també estan estretament implicats el Dr. Antoni Marí i el Dr. Carlos Arranz, amb la col·laboració de la resta de professionals del Servei, ha requerit d’un llarg període d’aprenentatge i entrenament. “Estem convençuts que serà un èxit i que podrem efectuar més aplicacions terapèutiques a mesura que anem utilitzant el sistema”, conclou Monner.

Diverses intervencions de cirurgia oral i maxil·lofacial que fins ara requerien de cirurgia oberta es podran convertir, per primera vegada, en cirurgia mínimament invasiva efectuada a través de la boca. Es preveu que, pel que fa a aquesta especialitat, la robòtica es pugui aplicar a intervencions de la part posterior de la cavitat oral, el paladar, el pilar amigdalí, la paret lateral i posterior de la faringe i la zona orofaríngea, i a indicacions com ara neoplàsies benignes i malignes, síndromes d’apnees obstructives del son, hipertròfies orofaríngees, i càlculs en conductes de les glàndules salivars, entre d’altres.

El sistema da Vinci és una plataforma robòtica controlada pel cirurgià des d’una consola situada en el mateix quiròfan. El cirurgià disposa d’una imatge del lloc de l’operació tridimensional augmentada d’alta resolució, i d’un sofisticat sistema informàtic i robòtic que tradueix els seus gestos en moviments molt precisos del robot.

Aquest equipament permet fer cirurgia mínimament invasiva d’alta precisió en diversos tipus d’intervenció. Fins ara, a Espanya s’ha estat aplicant bàsicament a cirurgies de les especialitats d’urologia, ginecologia i cirurgia general i digestiva. L’Hospital Universitari de Bellvitge disposa de da Vinci des de l’any 2009 i ha estat pioner en diversos tipus d’intervenció robòtica en aquestes tres especialitats.

Per veure unes fotografies de l’equip, cliqueu aquí.

Desembre 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email