Un estudi publicat a la revista Nature ha associat una regió del cromosoma 16 a la tendència a patir obesitat o pes baix. L’estudi ha comptat amb la participació del Dr. Fernando Fernández Aranda i la Dra. Susana Jiménez, facultatius del Servei de Psiquiatria del nostre Hospital i investigadors del grup de recerca de Psiquiatria i Salut Mental de l’IDIBELL i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn).

L’obesitat mòrbida i el pes baix estan relacionats genèticament

El treball ha estat coordinat per Alexandre Raymond i Jacques Beckman, de l’hospital regional de Lausana, a Suïssa, i ha tingut la participació de cinc centres espanyols: l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, el Centre de Regulació Genòmica, la Universitat Rovira i Virgili, l’Hospital Virgen de la Victoria de Màlaga, i l’IDIBELL.

Els autors ja havien publicat en un treball anterior que la supressió de la regió 16p11.2, del cromosoma 16, incrementa en 43 vegades la probabilitat de patir obesitat mòrbida. Ara, els investigadors han comprovat que la duplicació d’aquesta regió provoca l’efecte contrari: els portadors d’aquesta alteració genètica tenen més de vuit vegades més probabilitat de patir pes baix.

Els nadons que neixen amb aquesta alteració genètica tenen un pes significativament més baix del normal, problemes de creixement, una mida del cap més reduïda i una major probabilitat de patir trastorns neurocognitius i psicològics. Altres estudis ja havien vinculat alteracions en la mateixa posició del cromosoma 16 a diversos desordres cognitius, com l’autisme (supressió de la regió) i l’esquizofrènia (duplicació).

La investigació ha inclòs més de 95.000 persones i ha comptat amb la col·laboració de més de cent centres de recerca d’arreu del món.

Setembre 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email