L’Institut Català de la Salut va organitzar, el passat 8 de novembre, a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Bellvitge, la II Jornada de Benchmarking sobre Salut Mental a l’Atenció Primària, que va aplegar experts de diferents àmbits, com ara psiquiatres, psicòlegs, metges de família o professionals d’infermeria.

L’ICS organitza a Bellvitge una jornada d’intercanvi d’experiències en salut mental a l’atenció primària

La inauguració va anar a càrrec de Jaume Benavent, director adjunt d’Afers Assistencials de l’Institut Català de la Salut; Cristina Molina, directora del Pla director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut; Carme Riera, directora d’Atenció Primària de Costa de Ponent; Lourdes Pastor Maylin, cap d’àrea de Processos Transversals de la Direcció Infermera de l’Hospital Universitari de Bellvitge, i Joan Carles Contel, coordinador de Processos de Cures de la DAP Costa de Ponent.

La Jornada va servir de punt de trobada per al debat i l’intercanvi d’experiències, algunes d’elles molt innovadores, entre els diferents àmbits territorials de Catalunya.

Un dels temes abordats va ser la presentació d’una guia de prevenció primària per al maneig de grups psicoeducatius en adolescents. També es va presentar una altra guia de butxaca, on professionals de Barcelona, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu han desenvolupat pautes per dur a terme intervencions no farmacològiques, amb eines com ara mandales, biblioteràpia, o musicoteràpia, que ajuden a superar i manejar el malestar emocional de la vida diària.

Per la seva banda, professionals de la Unitat de Salut Mental de Collblanc (Hospitalet de Llobregat), van presentar dades sobre l’evidència científica dels grups psicoterapèutics. En aquesta mateixa línia, experts de Girona van exposar l’experiència de la dinàmica de grup com a eina de creixement professional.

Així mateix, des del Centre de Salut Mental de Badia, es va destacar la importància de la formació com a eina facilitadora per a la integració funcional de l’atenció primària i la salut mental. Per altra banda, la veu de la població va tenir representació amb la presidenta de l’Associació de Salut Mental de Sabadell.

En general, les iniciatives debatudes durant la Jornada comparteixen l’objectiu d’aconseguir autonomia, capacitat d’autocura i coresponsabilitat per al pacient en el maneig del seu trastorn. Així mateix, pretenen reduir la medicalització, minvar la simptomatologia i augmentar la percepció d’una millor qualitat de vida.

Pel que fa a això, cal esmentar que, a tot el territori de Catalunya, s’ha proporcionat formació per a la conducció de grups psicoeducatius per a persones amb trastorns lleus moderats d’ansietat i depressió a 270 professionals d’infermeria, 20 metges i 15 treballadors socials. La implementació d’aquests grups s’ha dut a terme en 95 EAP de tot Catalunya.

En definitiva, es tracta de millorar l’estat de salut del pacient i proporcionar-li eines eficients per afrontar millor la seva patologia.

Noviembre 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email