El control de la pressió arterial i de la glucèmia, aporta dades directament relacionades amb el risc de patir un ictus

El dijous 27 d’octubre, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) participarà activament, per quart any consecutiu, en la campanya de conscienciació sobre la necessitat de prevenir i identificar ràpidament els símptomes d’un ictus. El Dia Mundial de l’Ictus se celebra el dissabte 29 d’octubre.

Al llarg de tot el matí, els visitants de l’hospital que així ho desitgin es podran fer controls de la pressió arterial i de la glucèmia, dos paràmetres que estan directament relacionats amb el risc de patir un ictus. Les persones que en aquestes proves mostrin un risc elevat de patir la malaltia es podran fer, a més, una ecografia Doppler per comprovar l’estat de les artèries. A banda d’això, també s’oferirà informació general sobre la malaltia i la manera de reconèixer-ne els símptomes.

La Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari de Bellvitge és referent a Catalunya en el tractament dels ictus complexos. L’any 2015 van ingressar més de 400 pacients amb aquesta malaltia, que vans ser atesos pels professionals del centre amb els dispositius més avançats. L’HUB és un dels tres centres de referència de l’ICS per al tractament de l’ictus mitjançant neuroradiologia intervencionista, i coordina en la seva àrea d’influència la xarxa Teleictus, que permet oferir assistència per videoconferència a les urgències de diversos hospitals comarcals.

L’ictus és un dels principals problemes de salut pública al nostre país i arreu del món. A Catalunya, cada any pateixen aquesta malaltia més de 13.000 persones. És la primera causa de mort de les dones catalanes i la tercera dels homes, i també el primer motiu de discapacitat mèdica en adults. Tot i que afecta principalment població d’edat avançada, cal recordar una quarta part dels afectats són menors de 65 anys.

L’abordatge de l’ictus es beneficia de manera clara d’un diagnòstic i un tractament immediats. La posada en marxa a Catalunya, l’any 2006, del Codi ictus –un sistema d’organització de les emergències específicament pensat per a aquesta malaltia–, ha permès reduir el temps que transcorre entre el primer símptoma i l’inici del tractament, fet que ha permès disminuir de manera important la mortalitat.

D’altra banda, en el decurs de 2015 s’han incrementat en més d’un 50% els tractaments trombolítics i endovasculars en casos d’ictus, en bona part com a conseqüència dels bons resultats obtinguts per assaigs clínics com el REVASCAT. Aquest estudi, en el qual va participar l’HUB, ha provat la major eficàcia de la trombectomia mecànica (desobstrucció de les artèries mitjançant dispositius de nova generació introduïts per microcatèters) per al tractament dels ictus més complexos.

Una de les principals conseqüències de l’aplicació d’aquests tractaments és la reducció de la mortalitat per ictus i la millora del pronòstic funcional que ha de facilitar la recuperació i rehabilitació del pacient.

L’ictus, juntament amb les lesions medul•lars i cerebrals traumàtiques, serà l’eix temàtic de l’edició número 25 de La Marató de TV3, que es durà a terme el 18 de desembre.

26 d’octubre de 2016

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email