L’HUB ha registrat un notable increment de l’extracció d’òrgans i trasplantaments durant el 2011

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha aconseguit, durant el 2011, un notable creixement tant de la generació d’òrgans com dels trasplantaments. Ha estat l’únic gran hospital amb una taxa de donació superior als 45 donants per milió d’habitants, i amb un creixement de més del 30 % de tots els programes de trasplantament.

Durant el 2011, s’han practicat en el nostre centre 129 trasplantaments de ronyó, 59 de fetge i 19 de cor, xifres que situen l’HUB en el primer lloc en activitat trasplantadora de cor i en el segon en ronyó i fetge a Catalunya.

Pel que fa a l’extracció d’òrgans, durant el 2011 ha generat la xifra rècord de 142 òrgans (82 ronyons, 44 fetges, 10 cors, 4 pulmons i 2 pàncrees), molt més alta que la de qualsevol altre hospital de Catalunya. La clau principal d’aquesta fita, fruit del treball de tots els professionals del nostre centre, ha estat la capacitat per aconseguir donants vàlids d’edats cada vegada més avançades.

Podeu veure un informe sobre els trasplantaments a l’HUB el 2011 clicant aquí.

Algunes de les iniciatives que han permès augmentar l’eficiència ha estat la introducció de la tècnica de preservació pulsativa dels ronyons del donant d’edat avançada, l’optimització del donant d’edat avançada hepàtic –que permet que, en el nostre centre, es trasplantin fetges de donants de més de 80 anys–, la implementació rutinària, per primera vegada a Espanya, de l’espectrofotometria de masses, i el tractament integral de la insuficiència cardíaca.

Aquests bons resultats s’insereixen en un context d’un balanç molt positiu dels trasplantaments a tot Catalunya i Espanya durant el 2011.

Cal destacar que, tot i l’alt cost d’aquestes intervencions, el seu impacte en salut i anys de vida és molt rellevant, i que, en molts casos, també presenten una bona relació cost-eficiència. Així, els 129 trasplantaments de ronyó realitzats a l’HUB el 2011 han suposat un estalvi de 442.000 € en relació amb el cost econòmic que hauria tingut mantenir aquests pacients en hemodiàlisi.

Per altra banda, el Dr. Pere Montserrat, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments, va visitar el passat 20 de gener l’HUB per tal de conèixer de primera mà el funcionament de l’activitat trasplantadora en el nostre centre. Va ser rebut pel Dr. Albert Salazar, director mèdic de l’HUB, acompanyat pel Dr. Salvador Gil-Vernet, director de Trasplantaments, la Dra. Eva Oliver, coordinadora de Trasplantaments, i altres responsables de les diferents unitats trasplantadores i serveis relacionats.

Gener 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email