El Servei de Cirurgia Plàstica de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat per primera vegada una reconstrucció parcial de mama utilitzant el múscul dorsal ample per via endoscòpica. Aquesta intervenció, que és pionera a l’Estat espanyol i només l’han portat a terme, fins ara, 3 altres grups a nivell mundial, representa una nova i millor opció quirúrgica en la reconstrucció mamària immediata.

L’HUB ha estat el primer hospital a Espanya i el quart al món a practicar una reconstrucció parcial de mama per via endoscòpica

Des del mes d’octubre, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat les tres primeres intervencions d’aquest tipus, amb resultats prometedors. Les intervencions han estat realitzades pel Dr. Joaquim Muñoz, el Dr. Josep Maria Serra i i la Dra. Anna López Ojeda, de l’equip de cirurgia plàstica del Dr. Joan Maria Vinyals, en el marc de la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia.

La tècnica consisteix en l’extracció del múscul dorsal ample i la seva col·locació per al farciment de la mama en un únic temps quirúrgic. El múscul s’extreu per petites incisions de menys de cinc centímetres a l’esquena. La via endoscòpica –un tipus d’abordatge pràcticament inèdit, fins ara, en la cirurgia del càncer de mama– permet minimitzar les cicatrius, que a penes queden visibles a l’aixella i a la part posterior de l’esquena, així com tenir una millor recuperació.

Per veure el recull de premsa, cliqueu aquí

D’aquesta manera, amb aquesta intervenció es recupera el volum i la forma de la mama després del defecte creat per la cirurgia oncològica amb teixit de la mateixa malalta i s’evita l’ús de material protèsic. El fet de no haver d’utilitzar pròtesis evita complicacions posteriors en cas d’haver de realitzar radioteràpia o altres tractaments complementaris del càncer de mama.

Aquesta nova opció quirúrgica en la reconstrucció mamària immediata està especialment indicada en pacients amb mames de dimensió petita o mitjana i en les quals s’ha de realitzar una extirpació parcial de la mama. D’aquesta manera, s’evita la seqüel·la d’una amputació parcial. A més, en determinats casos, permet evitar la mastectomia en pacients amb mames petites.

Creada a principis de l’any 1990, la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia és la més antiga de l’Estat i la que tracta més pacients a Catalunya, amb unes 1.000 primeres visites anuals. Està formada per ginecòlegs, cirurgians plàstics, radiòlegs, anatomopatòlegs, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioteràpics, infermeres i psicooncòlegs, tots els especialitzats en la patologia mamària. Aquest abordatge multidisciplinari, amb una presa de decisions conjunta, permet escurçar els intervals diagnòstics i terapèutics, i millorar els resultats clínics.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email