L’HUB ha acollit la VII Jornada Dona, Trasplantament i Qualitat de Vida

El passat diumenge 11 de març, la sala d’actes de l’HUB va acollir la VII Jornada Dona Trasplantament i Qualitat de Vida. Les malalties cròniques des d’un punt de vista femení, organitzada pel Grup de Recerca de la Qualitat de Vida Relacionada amb la Salut (QVRS) de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Aquest acte s’organitza en el nostre centre des de 2005, amb motiu del Dia de la Dona (8 de març), amb el triple objectiu d’homenatjar les dones trasplantades i cuidadores, reflexionar sobre el món dels trasplantaments i els seus resultats en la qualitat de vida, i donar a conèixer el món del trasplantament a Catalunya, particularment per ajudar a evitar el sentiment de soledat que molts cops comporta la situació d’espera.

Podeu veure un recull de fotografies de l’acte clicant aquí.

La jornada es va obrir amb una introducció i benvinguda a càrrec de la Dra. Teresa Casanovas, hepatòloga de la Unitat de Trasplantament Hepàtic de l’HUB, que també va exposar, al final de l’acte, les conclusions dels debats. Va prosseguir amb un homenatge a les tres sòcies fundadores del Club de Trasplantats Hepàtics, i amb les tres primeres taules rodones, dedicades, respectivament, a les doctores i dones trasplantades, als equips mèdics i d’infermeria de trasplantament, i al paper dels farmacèutics en el tractament de les malalties cròniques.

Van participar en aquests debats la Dra. Cati Falo, oncòloga de l’ICO; la Sra. Maite Pujol, esposa de pacient trasplantat; les pacients Sra. Teresa Vila, Sra. Bàrbara Vilallonga, Sra. M. Lluïsa Tobalina, i Sra. Montserrat Bardina; el Dr. Antoni Mas, cap de l’UCI hepàtica de l’Hospital Clínic; la Sra. Viri Planas, infermera de l’HUB; el Sr. Miquel Sanz, supervisor d’infermeria de l’Hospital Clínic; la Dra. Laura Cañas, nefròloga de l’Hospital Can Ruti, i les farmacèutiques Dra. Florentina Botet i Dra. Mercè Martí.

En les tres darreres taules rodones, dedicades, respectivament, als aspectes psicològics i de qualitat de vida, a les malalties cròniques amb ulls de dona, i al paper de l’espiritualitat, van intervenir-hi la Sra. Pepita Buchaca, de l’Associació de Malalts d’Hepatitis de Catalunya ASSCAT; la Sra. Beatriz Silva, de l’Associació de Malalts Renals ALCER; la Sra. Alejandra Chandia, psicòloga-psicooncòloga; la Dra. Merche Vergara, hepatòloga de l’Hospital Parc Taulí; la Sra. M. Dolors Pons, de l’Associació Cors Nous; el Dr. Rafael Bros, cardiòleg de l’HUB; la Dra. Inés Rama, nefròloga de l’HUB, i Mn. Jaume Duch Fumador, capellà del nostre hospital.

L’acte va comptar també amb la intervenció de la Dra. Alba Ribalta, en representació de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que va explicar l’organització existent darrere de qualsevol trasplantament i els recursos que es mobilitzen i coordinen des de l’Administració, que presta un suport indispensable per a l’alt nivell del trasplantament a Catalunya.

La Jornada va culminar amb la presentació i inauguració de l’exposició Abraçades, de Jackie Kazarian, artista resident a Chicago (EUA), a càrrec del Sr. Miquel Vidal, arquitecte, i la Dra. Joana Ferrer, cirurgiana de l’Hospital Clínic. L’artista va adreçar unes paraules en català a Bellvitge Art i a l’Hospital Universitari de Bellvitge per agrair-los l’oportunitat de presentar els seus treballs.

A través d’aquesta mostra –que es pot visitar, fins al proper 3 de juny, a l’Edifici de Consultes Externes de l’HUB–, Jackie Kazarian ens parla de la capacitat humana per superar reptes, ja siguin físics, espirituals, socials o en relació amb la malaltia.

Abril 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email