L’HUB és designat centre de referència estatal (CSUR) en cirurgia del plexe braquial

L’equip de cirurgia del plexe braquial del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’HUB i l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat ha estat designat unitat referent del programa Centres, Serveis i Unitats de Referència (CSUR) del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i el Consell Interterritorial de Salut.

Aquesta designació s’afegeix a l’atorgada també a l’HUB, en la mateixa resolució, per a l’esclerosi múltiple i a les ja atorgades anteriorment per al tractament dels tumors intraoculars de l’adult, la descompressió orbitària en oftalmopatia tiroide, els tumors orbitaris, la reconstrucció de la superfície ocular complexa, les infeccions osteoarticulars i el trasplantament renal creuat. L’Hospital Universitari de Bellvitge és un dels 10 centres de l’Estat amb més unitats acreditades pel CSUR.

El plexe braquial és l’estructura situada a la base del coll i l’aixella que controla els nervis del braç. Es calcula que, a Espanya, es produeixen anualment unes 320 paràlisis braquials traumàtiques (generalment per accident de trànsit o, en menor mesura, accident laboral, esportiu, arma de foc, arma blanca o seqüel·la d’una operació) i unes 80 d’obstètriques (estirament o esquinçament del plexe braquial en el moment del part). La lesió provoca sovint dolor, crònic o bé agut, i els símptomes poden incloure també un braç invàlid o paralitzat, pèrdua del control muscular del braç, la mà o el canell, i falta de sensitivitat a la mà o el braç. Algunes lesions obstètriques es curen per si soles al cap d’uns mesos, però d’altres requereixen d’intervenció quirúrgica.

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’HUB treballa coordinadament amb el Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora en l’abordatge d’aquesta patologia i altres procediments similars. L’àmplia trajectòria i experiència de l’equip de l’HUB es complementa amb l’expertesa de l’equip de l’Hospital de Sant Joan de Déu en nens. Ambdós centres realitzen cada any, aproximadament, unes 30 cirurgies de plexe braquial (25 en nens i 5 en adults), 25 cirurgies de nervis perifèrics (5 en nens i 20 en adults), i 30 transposicions de músculs amb microcirurgia vascular (10 en nens i 20 en adults).

L’acreditació dels Centres, Serveis i Unitats de Referència del Sistema Nacional de Salut (CSUR) és un procediment de designació dels centres de l’estat que compleixen les condicions de rebre malalts d’altres comunitats autònomes per a la prestació d’assistència de qualitat en determinades patologies complexes. Són designacions per a cinc anys que s’atorguen a un nombre reduït de centres després que una auditoria hagi avaluat els seus recursos i la qualitat i l’experiència dels seus professionals i els seus resultats.

Febrer 2013

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email